Aluevaalilautakunta vahvisti Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen vaalituloksen keskiviikkona.
Hyvinvointialueen aluevaltuuston kaksi suurinta puoluetta ovat kokoomus 18 aluevaltuutetullaan ja Sdp 16 aluevaltuutetullaan, Keusote vahvisti tiedotteessaan.
Suurimmat henkilökohtaiset äänimäärät keräsivät keskustan Matti Vanhanen 1 610 äänellä ja demareiden Eemeli Peltonen 1 178 äänellä.
Tarkastuslaskenta ei sisältynyt suurta draamaa. Tiukin tilanne oli vihreillä viimeisen paikan suhteen.
Tuusulalainen Annika Lappalainen oli viimeinen valittu 228 äänellä. Hyvinkääläinen Laura Alkula sai tarkastuksen jälkeenkin yhden äänen vähemmän, joten hän jäi varalle.
– Historiamme ensimmäinen aluevaltuusto on tärkeiden päätösten edessä. Vaikka meidän alueellamme muutos on sote-kuntayhtymän myötä verrattain pitkällä, tulevat aluevaltuutetut viitoittamaan merkittävällä tavalla sitä suuntaa, miten hyvinvointialueemme rakennetaan, totesi Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän johtaja ja väliaikaisen valmistelutoimielimen (VATE) puheenjohtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen.
Aluevaltuustossa on neljä kansanedustajaa ja 51 kunnanvaltuutettua. Kuusi prosenttia aluevaltuutetuista on 30-vuotiaita tai sitä nuorempia.
Keusote
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuustoon valittiin kaikkiaan 69 aluevaltuutettua.
Kuusi prosenttia aluevaltuutetuista on 30-vuotiaita tai sitä nuorempia, 65 prosenttia 31–60-vuotiaita ja 29 prosenttia yli 60-vuotiaita.
61 prosenttia aluevaltuutetuista on naisia.
Keusote muistuttaa tiedotteessaan, että maaliskuussa toimikautensa aloittava aluevaltuusto tulee käyttämään hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa.
Aluevaltuutetut päättävät muun muassa hyvinvointialue- ja palvelustrategiasta eli palveluverkoston periaatteista sekä hyvinvointialueen talousarviosta ja taloussuunnitelmasta eli siitä, mihin rahoja suunnataan.