Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hirvihaarassa riittää kävijöitä ja perinteinen hiihtokoulu on taas kovassa suosiossa

Perinteiseen Mäntsälän Urheilijoiden hiihtojaoston järjestämään hiihtokouluun oli hiihtokoulun rehtori Antti Luodon mukaan todella runsaasti kysyntää.

Suomen yksi perinteisimmistä lajeista siis kiinnostaa edelleen.

70 lasta pääsi tällä kertaa mukaan.

– Nuorimmat lapset ovat viisivuotiaita ja vanhimmat 13–14-vuotiaita. Kilparyhmä harjoittelee samaan aikaan erikseen omana ryhmänään, joten hiihtokeskuksessa on parhaimmillaan yli 80 lasta harjoittelemassa ja oppimassa hiihtoa, kertoo Luoto.

Korona on vaikuttanut tapahtuman suunnitteluun melkoisesti. Oppilaat on jaettu pienryhmiin, joilla jokaisella on omat vetäjänsä.

Ryhmät eivät ole toistensa kanssa tekemisissä, vaan kokoontuvat ja harjoittelevat omissa paikoissaan eri puolella hiihtokeskuksen maali- ja lähtöaluetta. Suurin ryhmä on kaksitoista lasta.

Hiihtokeskuksen sisätilat eivät ole käytössä vessoja lukuun ottamatta ja siksi koulun vetäjät houkuttelevat vanhempia hiihtämään lasten ollessa koulutuksessa.

Aika menisi sillä tavoin nopeammin ja tulisi samalla itsellekin mukava liikunta-annos. Näin monet tekevätkin.

– Koulussa harjoitellaan ensin kaksi kertaa perinteistä hiihtoa, sitten kaksi kertaa vapaata, sitten perinteistä ja niin edelleen, joten molempia opetetaan ja harjoitellaan suunnilleen saman verran. Pienimpien kanssa perinteisellä on helpompi aloittaa, Luoto kertoo.

– Meidän ohjaajat ovat käyneet joko Hiihtoliiton valmennuskurssit tai Etelä-Suomen hiihtopiirin ohjaajakoulutuksen. Osa ohjaajista on itsekin käynyt aikoinaan tämän samanlaisen hiihtokoulun. Monilla ohjaajilla on täällä koulussa omia lapsia, kertovat Luoto ja hiihtojaoston sihteeri Pia Vuori, kun odotellaan opetuksen käynnistymistä.

– Olen tuonut lapseni tänne nyt jo kolmatta vuotta. Hän oli ensimmäisellä luokalla aloittaessaan. Hiihdän itsekin mielelläni ja yleensä olen ollut suksilla koulun ajan, mutta nyt eivät sukset ole mukana, tuumii Tiina Heinänen.

– Viime talvena aloitettiin ja kaksi poikaa on nyt mukana oppimassa hiihtoa. Koko perhe käy hiihtämässä muulloinkin, vaikka pojilla on muitakin harrastuksia, kertoo Heli Kamila.

– Viisivuotias Oona on pienten ryhmässä. Kerroimme hänelle, että olisi tällainen hiihtokoulumahdollisuus. Hän tiesi, että kavereitakin tulee ja oli heti valmis. Tämä on hyvä, kun pääsee tekemään yhdessä porukalla ulkona. Itselläkin sukset löytyvät, sanoo Emma Forsström, joka seuraa harjoittelua vähän yli vuotiaan Leonberginkoira Tyynen kanssa.

Anna Ollila on kotoisin hiihtokeskuksen läheltä ja hän on käynyt lapsuudessaan tämän saman Mäntsälän Urheilijoiden järjestämän hiihtokoulun.

Nyt hän toi kouluun kolme tytärtään, jotka siis jo toisessa polvessa saavat hyvän perustan hiihtoon ja sen eri tekniikoihin.