Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirkkoherranvaalin paneelikeskustelussa ei yllätyksiä

Seurakuntalaiset pääsivät tutustumaan Mäntsälän mahdolliseen tulevaan kirkkoherraan, kun seurakunta järjesti neljälle virkaa hakevalle ehdokkaalle torstaina 13. päivä tammikuuta vaalipaneelin, jota pystyi seuraamaan paikan päällä Mäntsälän kirkossa, tai verkkolähetyksen välityksellä seurakunnan YouTube-kanavalla.

Neljä panelistia olivat Veikko Karhumaa, Tarja Meijer, Teemu Saarinen ja Kari Tuovinen. Paneelikeskustelun aiheina olivat muun muassa seurakunnan tulevaisuus ja kasvaminen, johtamistavat sekä suhtautuminen samaa sukupuolta olevien avioliittoon.

Hengelliseltä taustaltaan jokainen tunnustautui ”kansankirkkolaiseksi” ja kysymykseen miltä Mäntsälän seurakunta näyttää kymmenen vuoden päästä oli jokaisen vastaus realistinen: jäsenkatoon on varauduttava.

Suurimmat erot ehdokkaiden välillä nähtiin vastauksissa seurakuntalaisten lähettämiin kysymyksiin, vaikkakaan erot eivät olleet dramaattisia. Lähetetyissä kysymyksissä kysyttiin ehdokkaiden kantaa samaa sukupuolta olevien avioliittoon, sekä ehdokkaiden suhtautumista kirkon osallisuudesta sukupuolivähemmistöille suunnatuissa tapahtumissa.

Eroja nähtiin myös kysymyksessä pitäisikö kirkon luopua julkisoikeudellisesta asemastaan. Ainoana ehdokkaana asemasta luopumisena kannalla oli Tuovinen, joka näki, että asema sitoo kirkkoa liikaa ja hallinto olisi ilman asemaa kevyempi, mutta myöskään hän ei usko, että kirkolliskokous tulee tällaista päätöstä tekemään.

Kukaan ehdokkaista ei vihkisi samaa sukupuolta olevia pareja ja jokainen perusteli kantansa teologisesti sekä vetoamalla Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kantaan. Ehdokkaista Saarinen pohti, että asia tulisi ratkaista kirkolliskokouksessa ja asiassa voitaisiin ajaa niin sanottua ”Helander -mallia”.

Kirkkososiologian emerita professori Eila Helanderin esittämä suositus on kompromissi, jossa kirkko pitäytyy nykyiseen miehen ja naisen väliseen vihkikäytäntöön, mutta hyväksy samalla, että kirkon sisällä voi olla myös toinen teologisesti perusteltu toimintamalli siitä, keitä kirkko voi vihkiä avioliittoon ja keiden siviilivihityn avioliiton se voi siunata. Myös tämän näkemyksen omaavat papit voisivat toimia omantuntonsa mukaan.

Seurakunnan osallisuudesta vähemmistöille suunnatuissa tapahtumissa kannattivat suoraan Meijer sekä Saarinen. Meijer näki vastakkainasettelujen purkamisen kristillisenä, kun taas Saarinen perusteli kantaansa sillä, että jokaisen tulisi olla tervetullut seurakunnan piiriin ja seurakunta voisi ajaa turvallisen tilan periaatteita.

Karhumaa pohti, että asiassa mennään yleisempiin periaatekysymyksiin, että kenen kanssa tehdään yhteistyötä ja asiasta tulisi käydä keskustelua kirkkovaltuutettujen kanssa. Ehdokas Tuovinen mietti sitä, että mikä olisi hänen asemansa ja tehtävänsä näissä tilaisuuksissa pappina ja hän ei menisi poliittiseen tilanteeseen papin roolissa.

Kirkkoherranvaali toteutetaan välillisenä vaalina eli kirkkoherran valitsee Mäntsälän seurakunnan kirkkovaltuusto keskiviikkona 9.2.2022 pidettävässä kokouksessaan.