Hiihdon suosio kasvaa ja nyt panostetaan kunnon välineisiin

Hiihto on mahtava kuntoilumuoto! Jopa sellaiset henkilöt, jotka ovat vannoneet koulun tai armeijakokemusten jälkeen, etteivät ikinä hiihtäisi, ovat pyörtäneet päätöksiään. Hiihdon nautittavuuteen voidaan siis vaikuttaa oikein valituilla ja huolletuilla välineillä.

Mäntsälässä Kesport-kauppias Jari Seppälä on osaltaan tehnyt neljännesvuosisadan ajan työtä hiihdon ja hiihtäjien hyväksi.

Peltoselta Timo Hyttinen on tämänkin talven aikana ollut jo useita kertoja Mäntsälässä esittelemässä ja valitsemassa asiakkaille sopivia välineitä, jotta hiihtämisestä saisi sen suurimman nautinnon.

– Käyn yleensä Tampereella tai täällä tekemässä myyntityötä ja täällä on mukava tehdä työtä, jonka osaan. Täältä hiihtäjä saa mukaansa sopivat välineet, kun kauppiaalla on erittäin kattava valikoima suksia. Harvassa liikkeessä näin on, Hyttinen toteaa.

Seppälä ja Hyttinen kertovat, että viime vuosi oli suksien myynnin ennätysvuosi ja tämä vuosi näyttää jatkuvan samoissa merkeissä. Jopa niin, että suurten suksimerkkien osalta joudutaan myymään eioota, kun toimituksia ei ole tullut.

Kotimainen Peltosen tehdas tekee kuitenkin tavaraa Heinolassa täysillä ja palkkaisi jopa lisää väkeä suksen tekoon, jos vain tekijöitä saisi.

– En ole hiihtänyt aikoihin, mutta viime keväänä hiihdin jonkin verran isäni kanssa joillakin vanhempien luona olleilla suksilla ja nyt ajattelin koettaa verestää enemmän harrastusta. Ostin käytetyt nanogrip-sukset, jotka nyt hiotutin täällä perinteisiksi voideltaviksi. Hyttiseltä kyselin, mitkä sukset sopisivat minunlaiselleni laiskalle suksien huoltajalle, kertoo Ari-Pekka Kokki.

– Skinillä selviää kaikkein vähimmällä. Kliinerillä ja kuituliinalla kun pyyhkäisee luisto-osat, niin sellaisen tunnin lenkin voi hiihtää hyvin luistavilla suksilla. Nykyiset nestevoiteet ovat myös todella helppoja käyttää. Karvaa ei tarvitse käsitellä mitenkään paitsi ehkä joillakin erittäin jäätävillä keleillä voi sen pyyhkäistä skinin hoitoaineella. Karva kestää hyvin, mutta on myös helppo vaihtaa, kun on kulunut liikaa, vastaa Hyttinen Kokin kysymykseen.

Seppälä on hankkinut liikkeeseen suksien hiontalaitteen. Hän käsittelee näppärästi yli kolmekymmentä vuotta vanhat kilpasukset lähes uuden veroisiksi.

Hyvällä hoidolla sukset todella kestävät vuodesta toiseen. Liikkeessä huolletaan muitakin urheiluvälineitä. Luistimien teroituspalvelukin kuuluu valikoimiin.

– Tulen tänne kauppiasta jelppaamaan, kun Hyttinen on täällä suksia valkkaamassa. Täällä on ollut vuosia sellainen tapa, että kaikki myydyt tai hiotut sukset voidellaan hiihtovalmiiksi. Uudet sukset puhdistetaan, laitetaan siihen puhdistusaine ja keliin sopiva parafiini. Lisätään luistokerroksia, jos tarvitaan. Pitovoideltavissa pitoalue karhennetaan ja puhdistetaan ja laitetaan kultaliisteri. Päälle hiihtäjä lisää hiihtopaikalla varsinaisen pitovoiteen, kertoo Mäntsälän Urheilijoiden hiihtojaostossa toimiva Lasse Hjelt.

Hjelt kertoo, että Hirvihaaran hiihtokeskuksessa on tänäkin talvena tulossa lapsille hiihtokoulu. Koulu alkaa torstaina 13.1. klo 18.15.

Hiihtokeskuksessa käynnistyvät myös joka maanantaina käytävät sarjahiihdot. Niin hiihtokoulusta kuin kilpailuistakin löytyy lisätietoja Mäntsälän Urheilijoiden nettisivuilta.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut