Purkupuu päätyy polttoon, purkubetoni tien pohjaan – "Käytännössä se tarkoittaa 6 500 autokuormaa vuodessa"
3
Ympäristölupa sallii yritykselle noin 20 000 tonnin vastaanottoon ja käsittelyyn vuodessa. – Käytännössä se tarkoittaa 6 500 autokuormaa vuodessa, Marcus Mannerla (oik.) ja Raimo Haantaus kertovat. Anton Soinne
Katso isompi kuvaYritys ryhtyy tulevaisuudessa ottamaan Järvenpäässä vastaan purkubetonia, joka toimitetaan murskattavaksi Mäntsälään Välketien asemalle. Anton Soinne
Katso isompi kuva– Haketetun puutavaran myymme voimalaitoksiin. Puu sopii kierrätyspolttoaineeksi, joka korvaa fossiilisia polttoaineita paikallisissa voimalaitoksissa, Raimo Haantaus kertoo. Anton Soinne
Keski-Uudellamaalla puretaan vanhaa asuntokantaa uudisrakentamisen tieltä.
Työmailla purkujätteestä erotellaan tonneittain purkupuuta, -betonia, -villaa ja metallia, jotka toimitetaan käsiteltäviksi ja kierrätettäväksi alan yrityksiin.
Yksi purkujätteen kierrättäjistä on Circulation Oy, joka avaa tammikuussa uuden käsittelyaseman Järvenpäässä.
Vuonna 2012 perustetulla perheyrityksellä on toimintaa myös Helsingissä, Vantaalla, Mäntsälässä, Pornaisissa ja Lahdessa. Yrityksellä on noin 40 työntekijää.
– Järvenpäässä otamme vastaan rakennus- ja purkujätettä, puujätettä sekä kantoja että risuja. Asiakkaamme ovat alan yrityksiä. Kotitalouksien jätteitä emme ota vastaan, toimialajohtaja Raimo Haantaus kertoo.
Pikikadulla sijaitsevan yrityksen sisääntulossa on vaaka, jossa kuorma-auto punnitaan ja kuorma kuvataan.
Esimerkiksi ongelmajätteiksi luettavat asbesti ja mineriitti käännytetään niitä käsitteleviin yrityksiin.
– Urakoitsijalle on kannattavaa lajitella rakennusten purkujäte mahdollisimman tarkkaan. Sekakuorma tulee kalliiksi ja lajiteltu kuorma edullisimmaksi.
Järvenpään käsittelyasemalla rakennusjätteestä veloitetaan laadusta riippuen 160–180 euroa tonnilta. Villatonnista peritään 379 euroa. Puhdas puukuorma maksaa vajaat 15 euroa tonnilta. Hinnat eivät sisällä arvonlisäveroa ja punnitusmaksua.
Rakennus- ja purkujätteen kierrättämiseen myönnetty ympäristölupa sallii yritykselle noin 20 000 tonnin vastaanottoon ja käsittelyyn vuodessa.
– Käytännössä se tarkoittaa 6 500 autokuormaa vuodessa. Suurin osa eli 13 000 tonnia on rakennusjätettä ja 3 000 tonnia puuta, Haantaus erittelee.
6 500 neliön suuruisella tontilla jätettä murskataan ja siirtokuormataan asfaltoidulla kentällä ja tuhannen neliön hallissa. Laitos on avoinna arkisin kello 7–19.
– Tavoite on kierrättää materiaalia mahdollisimman nopeasti eteen päin. Esimerkiksi haketetun puutavaran myymme voimalaitoksiin. Puu sopii kierrätyspolttoaineeksi, joka korvaa fossiilisia polttoaineita paikallisissa voimalaitoksissa.
Rakennusjätteestä erotellusta villasta voidaan valmistaa esimerkiksi uutta puhallusvillaa. Purkubetonista erotellusta metallista valmistetaan uutta metallia.
Yritys ryhtyy tulevaisuudessa ottamaan Järvenpäässä vastaan purkubetonia, joka toimitetaan murskattavaksi Mäntsälään Välketien asemalle.
Betonista jalostetaan CE-merkittyä mursketta, joka korvaa neitseellistä kiviainesta eri maarakennuskohteissa.
Pornaisissa otetaan vastaan lievästi pilaantuneita maita, joita hyödynnetään Hevonselän vanhan kaatopaikan sulkemisessa.
Circulation osti äskettäin yrityskaupoilla betoni- ja tiilijätettä murskaavan Gles Kierrätyksen. Yrityskauppojen jälkeen se on Suomen suurimpia purkubetonin kierrätykseen erikoistuneita yrityksiä.
Euroopan mittakaavassa rakennusjätteiden hyödyntämisaste on Suomessa vielä pientä.
– Purkujätteiden kierrätys ja uusiokäyttö lisääntyvät lähivuosina merkittävästi, toimitusjohtaja MarcusMannerla sanoo.