Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Omikron voi muuttaa karanteenin pituutta, sanoo THL:n johtaja Mika Salminen

Omikron virusmuunnos on levinnyt koko Suomeen. Meillä on eiliseen mennessä todettu yhteensä 363 omikrontapausta. Lisäksi koko maa on nyt koronan leviämisaluetta.

Omikron käyttäytyy eri tavalla kuin delta.

– Omikronin kehittymisaika on lyhyempi. Kun altistuu ja tulee testipositiiviseksi, siihen menee vain pari päivää. Tämä lyhentää aikaa, jolloin on tartuttava. Rokotetuilla tämä puoltaa karanteeniajan lyhentämistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen.

Hänen mukaansa karanteeniajan lyhentäminen ei onnistu rokottamattomilla. Tartuttamisaika voi heillä voi olla pidempi.

– THL tiedottaa ehkä myöhemmin karanteenien lyhentämisestä.

Varsinkin Husin alueella on pitkät jonot viralliseen koronatestiin.

– Hus tietääkseni yrittää nostaa testauskapasiteettiaan. Jos testattavia on priorisoitava, testataan heitä joilla vakavia oireita, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osastopäällikkö Taneli Puumalainen.

THL:n Salminen, että viive testiin pääsyssä voi vaikuttaa testitulokseen.

– Jos oireinen ei pääse viralliseen testiin heti vaan vasta neljän päivän päästä, testi voi näyttää negatiivista, vaikka henkilöllä olisi korona, Salminen tietää.

Hän neuvoo edelleen tekemään kotitestejä, jos on hengitystieoireita. Jos testin tulos on positiivinen, on pysyttävä kotona. Myös perheenjäsenten tulisi pysyä hänen mukaansa kotona. Heillekin Salminen suosittelee kotitestiä.

– Tärkeää on, että ihmiset toimivat vastuullisesti. Jos oireita on, olettaa, että se on koronaa ja pysyy pois muiden luota. Jokaisen tulee itse rajoittaa kontaktejaan ja informoida muita mahdollisesta altistumisesta, Salminen painottaa.

Hän vielä jatkaa, että virallisessa testissäkin positiivisen tuloksen saaneiden tulisi kertoa sairastumisestaan niille, joiden kanssa on ollut kontakteissa. Sitä kautta henkilöt saavat mahdollisimman nopeasti tiedon mahdollisesta altistumisestaan. Se on paljon nopeampaa kuin virallinen jäljitys.

STM:n Puumalainen muistuttaa, että lääkäri voi tehdä koronadiagnoosin ilman virallista koronatestiä.

– Hän voi määrätä sairaslomaa. Se on lääkärin asia, voiko sen todeta etäyhteydellä. Koronatodistukseen tarvitaan edelleen virallinen testitulos. Sen vuoksi henkilön pitää pyrkiä viralliseen testiin oireiden aikana: Viikkojen päästä ei voida enää todentaa, että henkilö on sairastanut koronan tiettyyn aikaa.

Puumalainenkin neuvoo kotitestistä positiivisen tuloksen saaneita itse jäämään karanteeniin.