Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatapaukset tuplaantuivat – Epidemian huippua ei ole vielä nähty, sanoo STM:n johtava asiantuntija Voipio-Pulkki

Koronatapausten määrän kasvu on jatkunut edelleen. Viikossa on todettu lähes 39 000 uutta tapausta, kerrotaan sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) järjestämässä tilannekatsauksessa.

– Edelliseen viikkoon verrattuna tapausten määrä nousi selvästi. Se noin kaksinkertaistui, koska silloin todettiin noin 19 600 tapausta, THL:n johtaja Mika Salminen sanoo.

Tiistaihin 4. tammikuuta mennessä meillä on todettu yhteensä 363 varmistettua omikron-löydöstä.

– Husin alueella ja Varsinais-Suomen puolella omikron on jo syrjäyttänyt deltan. Voidaan sano, että omikronvariantti on levinnyt läpi koko Suomen.

STM:n johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki toteaa, että omikron muutti epidemian profiilin.

– En voi sanoa, että olemme nähneet epidemian huippua. Edelleen mahdollisimman korkea rokotussuoja on kaikkein tärkeintä. Meidän on taitettava epidemian huippua. Rokotuskattavuuden nostamisen lisäksi on tärkeä rajoittaa kontakteja. Sitä tulee tehdä jokaisen itse viranomaisten rajoitustoimien lisäksi, Voipio-Pulkki muistuttaa.

Hänen mukaansa epidemia kuormittaa sairaaloiden lisäksi myös peruspalveluita.

– Lisää hoito- ja palveluvelkaa ei saa enää syntyä.

Salminen kertoo, että rokotukset ovat edenneet hyvin pyhäpäivistä huolimatta. Tosin kolmansien rokotusten osalta ei olla edetty niin hyvin kuin muualla Euroopassa. Tämä johtuu siitä, että kolmansien annosten antaminen aloitettiin Suomessa myöhemmin.

Suomessa 5 vuotta täyttäneistä ja sitä vanhemmista 81 prosenttia on saanut vähintään ensimmäisen rokoteannoksen. Vähintään kaksi on saanut 77,2 prosenttia ja 23,1 prosenttia on saanut kolme rokoteannosta.

– Rokottamattomia yli 20-vuotiaita on yhä yli 600 000. Rokotus on helpoin tapa saada suoja vakavaa tautia vastaan. Tautia en voi suositella kenellekään, THL:n johtaja sanoo.

Viime viikon lopussa erikoissairaanhoidossa oli yhteensä 205 potilasta, joista 153 vuodeosastoilla ja 52 teho-osastoilla.

– Onneksi nousu ei ole niin suurta kuin tapausmäärien nousu. Tärkein syy tähän on se, että rokotuksen tuoma suoja pitää suurimman osan sairastuneista ihmisistä pois sairaaloista. Huomattavasti pienempi osa rokototetuista joutuu sairaalaan, koska rokotus suojaa vakavalta taudilta, Salminen perustelee.

Hän kuitenkin jatkaa, että on ennenaikaista sanoa, kuinka isoksi sairaanhoidon kuormitus lopulta muodostuu.