Päiväkoti, musiikkikoulu, pumptrack-rata ja vaikka mitä: toukokuussa lakkautettu Arolan koulu on saamassa uuden elämän

Opetustoiminta Arolan koulussa päättyi kevätlukukauden 2021 jälkeen. Lakkautuspäätös tehtiin syksyllä 2020, ja jo silloin kyläaktiivit Katri, Kirsti ja Seppo Manninen alkoivat Jyrki Kososen kanssa miettiä miten koulun saisi kyläläisten käyttöön.

Huolena oli etenkin se, että koulun lakkauttamisen jälkeen kylältä katoaisi yhteisöä sitova keskus.

– Kylien elinvoima riippuu siitä, miten elinvoimaisia ne ovat ja miten uudet ihmiset saadaan toimintaan mukaan. Tämä koulu on ollut meille sellainen sisäänheittotuote, että kun tänne muuttaa uusia ihmisiä, niin ne tulee mukaan aktiiviseen vanhempainyhdistykseen. Se on saanut ihmiset tutustumaan sitten muihin kyläläisiin ja sitä kautta he ovat löytäneet muita yhteisiä juttuja ja harrastuksia.

– Pelkäsin, että kun koulu loppuu, niin käykö tässä niin, että meillä ei olisi enää sitä yhdistävä tekijää, Katri Manninen summailee tuntemuksiaan.

Iloksi voi onneksi todeta, että toisin on käynyt. Idea koulun ottamisesta Jokelanseudun maaseutuseura ry:lle kyläläisten käyttöön on saanut monet paikalliset aktiivisesti mukaan suunnittelemaan koulun tulevaa toimintaa.

On käynyt niin, että projekti on hitsannut kyläläiset entistä tiiviimmin yhteen.

Hätäisesti projektia ei silti ole suunniteltu, sillä taustalla on selvät laskelmat siitä, kuinka aktiivista talon käytön tulisi olla, että uudelleen käyttö olisi kannattavaa.

Tärkeimpinä kulmakivinä oli saada koululle päiväkoti, ruokailu ja talonmies, ja vuoden 2022 aikana kaikki mainitut toiminnat löytyvät talosta.

Päiväkotia alkavat pyörittää varhaiskasvatuksen opettajat Jaana Luukkonen ja Sanna Aronen. Molemmilla on takana vankka työkokemus, mutta heitä myös yhdistää yhteinen haave pienen päiväkotiyksikön perustamisesta.

– Pikapalaverin jälkeen huomasimme, että arvomaailma meni niin yksiin, että siitä oli helppo lähteä kehittämään eteenpäin, Aronen kertoo.

Päiväkoti tarjoaa vaihtoehdon vanhemmille järjestää lapsensa päivähoito ja varhaiskasvatus. Yksikössä tulee aluksi olemaan kaksi varhaiskasvatuksen opettajaa ja yksi lastenhoitaja. Hoitopaikkoja on alustavasti noin kahdeksalle alle 3-vuotiaalle lapselle ja seitsemälle yli 3-vuotiaalle.

Molemmilla on usko siihen, että päiväkotiin riittää lapsia. Syksyllä tehty alustava kysely myös vahvistaa tätä ajatusta.

Yhtenä ongelmakohtana päiväkodin perustamisessa oli ruokahuollon järjestäminen, mutta sekin on jo hoidossa.

Koulun entisessä ruokalassa aloittaa ravintoloitsijana Katri Tynkkynen, jolla on laajasti kokemusta ravintola-alalta ja myös päiväkodin keittiön emännöinnistä. Hänelläkin on ollut toiveena siirtyä pyörittämään pienempää keittiötä.

Oma keittiö tulee olemaan myös valttina, sillä useassa päiväkodissa on lopetettu ruoan valmistaminen kokonaan, mutta Arolassa ruokaa aiotaan vielä tehdä itse.

– Ei tarvitse pakkeja nostella ja lämmitellä, Tynkkynen kiteyttää tilanteen.

Päiväkodin lapset ja henkilökunta ruokailevat siis tulevassa lounasravintolassa, mutta paikka on auki muillekin asiakkaille ja tarkoituksena myös on, että ruokaa voitaisiin myydä ulos.

Lounaskahvila aloittelee toimintaa alustavan aikataulun mukaisesti jo kevään 2022 aikana. Päiväkoti avautuisi elokuussa 2022, joten sinne voi hakea jo keväällä 2022.

Toimintaa koululla on ollut jo joulukuun lopusta lähtien. Valtteri Seppänen ja Kirsi Jokela siirsivät oman musiikkikoulunsa uusiin tiloihin ja antavat siellä jo oppitunteja. Isommat tilat myös mahdollistavat laajemman toiminnan.

– Tämä toki mahdollisti sen, että voi katsoa jotain isompia bändikerhoja, sekä vuokrata tuota tilaa treenikämpäksi, Seppänen kertoo.

Musiikkikoulun lisäksi lasten teatterikerhoa voidaan nyt pitää ympärivuotisesti ja esityksiäkin voidaan pitää koulun näyttämöllä.

Myös koulun piha tulee kokemaan suuren mullistuksena, kun yläpihalle on suunnitteilla isompi leikkipaikka ja pumptrack-rata pyörille.

Alapihalle urheilukentän ja pellon laitaan paikalliset lapset ja nuoret ovat luvanneet rakentaa multigolf-radan, jossa yhdistyy frisbee- ja jalkapallo-golf.

Lisäksi Arolan vanhan koulun liikuntasali aiotaan ottaa aktiiviseen käyttöön. Tilaan on ainakin suunnitteilla joogaa ja Sirkus Sirius on kaavaillut käyttävänsä korkeaa liikuntasalia ilma-akrobatiaan.

Vielä viimeisenä sinettinä taloon saatiin myös isäntä, kun Hannu Järvinen muutti Järvenpäästä poikansa kanssa asumaan vanhaan talonmiehen asuntoon koulun päätyyn, joten talo ei jää ilman valvontaa. Järviseltä hoituvat myös talon huoltotoimenpiteet.

Kuntotarkastuksia työkseen tekevä Järvinen myös kertoi, että talo siirtyi Jokelanseudun Maaseutuseura ry:lle hyvässä kunnossa, eikä rakennuksessa ole esimerkiksi sisäilmaongelmia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut