Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mäntsälän Uutisten vaalikone Keski-Uudellemaalle on nyt auki

Keskustan ja vasemmistoliiton aluevaaliehdokkaat kannattavat voimakkaimmin sosiaali- ja terveysaseman toimimista jokaisessa kunnassa.

Tieto perustuu Mediatalo Keskisuomalaisen ja PunaMusta Median lehtien aluevaalikoneen vastauksiin. Vaalikoneeseen on vastannut jo noin 3 800 ehdokasta eli runsaat 53 prosenttia koneen piirissä olevien 14 hyvinvointialueen ehdokkaista.

Vaalikoneessa kysytään ehdokkailta kantaa väitteeseen: "Jokaisessa kunnassa pitäisi olla vähintään yksi sosiaali- ja terveyspalveluja tarjoava toimipiste, jossa on pysyvä lääkärin vastaanotto". Vastausvaihtoehdoissa numero 1 tarkoittaa, että ehdokas on täysin eri mieltä, ja numero 5, että ehdokas on täysin samaa mieltä.

Eduskuntapuolueista VKK:n (valta kuuluu kansalle) ehdokkaat ovat voimakkaimmin samaa mieltä väitteen kanssa. Heidän vastaustensa keskiarvo on 4,45. Kaikkien ehdokkaiden vastausten keskiarvo on 3,96.

Vahvasti samaa mieltä väitteen kanssa ovat myös keskustan ja vasemmistoliiton ehdokkaat, joiden vastausten keskiarvo on 4,43.

– Tämä on soten perusedellytys, että lähipalvelut turvataan. Ehdottomasti jokaisessa kunnassa täytyy olla ainakin yksi lääkäripäivysteinen terveyskeskus, Esa Kärhä (vas.) Päijät-Hämeestä perustelee.

Keskustan ehdokkaissa on useita, jotka kannattavat sote-toimipisteitä joka kuntaan mutta ovat valmiita tinkimään lääkäripalveluista.

– Jokaiseen kuntaan tarvitaan lähipalveluita tarjoava sote-toimipiste, mutta pysyvä lääkärin vastaanotto viitenä päivänä viikossa jokaisessa kunnassa ei ole realismia, Pekka Lankia (kesk.) Keski-Suomesta vastaa.

Joka kunnassa sijaitsevien sote-toimipisteiden kannalla ovat vahvasti myös perussuomalaisten (4,28), RKP:n (4,17) ja kristillisdemokraattien (4,07) ehdokkaat.

– Toimivat ja saavutettavat lähipalvelut on turvattava, mutta palveluiden tuottamisen ratkaisut voivat olla monimuotoiset, Outi Peltola (ps.) Pohjois-Savosta vastaa.

Myös SDP:n (3,92) ja nyt-liikkeen (3,86) ehdokkaat ovat jokseenkin samaa mieltä väitteen kanssa.

– Fyysisten rakennusten lisäksi tulee toki miettiä, miten muuten palvelua voi tuottaa, eli mm. liikkuvia palveluja ja etävastaanottoja tulee edelleen kehittää, Kirsi Kekki (sd.) Kymenlaaksosta perustelee.

Eduskuntapuolueista varauksellisimmin väitteeseen suhtautuvat vihreiden (3,49) ja kokoomuksen (3,29) aluevaaliehdokkaat.

– Palveluiden tuottamisessa pitää hyödyntää digitalisaation tarjoamia mahdollisuuksia, hybridimalleja ja liikkuvia palveluita. Seiniin investointia tulee pohtia tapauskohtaisesti hyvin harkiten, Jaana Lähteenkorva (kok.) Kanta-Hämeestä perustelee.

Puolueista keskusta on ottanut aluevaaliohjelmassaan selvimmän kannan kysymykseen sote-asemien sijainnista. Keskustan mukaan jokaisessa kunnassa pitää olla vähintään yksi sote-asema.

Muilla puolueilla kanta on moniselitteisempi. Esimerkiksi SDP:n, perussuomalaisten ja vasemmistoliiton ohjelmissa painotetaan, että palvelut on saatava läheltä. Vihreiden ja kokoomuksen ohjelmissa ei oteta kantaa sijaintiin vaan painotetaan palveluiden saavutettavuutta tai saatavuutta.