Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syöpäseulonnat laajenevat ensi vuonna – Listalle uusi sairaus, joka on usein oireeton

Syöpäseulontoja laajennetaan ensi vuoden alusta lähtien. Suolistosyövän seulonta otetaan käyttöön asteittain ja kohdunkaulansyövän seulontoja laajennetaan, kertoo tiedotteessaan sosiaali- ja terveysministeriö.

Suolistosyöpien seulonta otetaan käyttöön koko maassa, mutta asteittain. Ensi vuonna se aloitetaan 60–68-vuotiaille miehille ja naisille. Seulonta laajenee ikäryhmittäin niin, että vuonna 2031 ja siitä lähtien siinä ovat mukana kaikki 56–74-vuotiaat.

Tiedotteen mukaan seulonnat tehdään kahden vuoden välein. Niihin saa kutsun niinä ikävuosina, kun täyttää parillisia vuosia.

Suolistosyöpä on Suomen kolmanneksi yleisin syöpä. Se on varhaisvaiheessa lähes oireeton ja oireet ilmenevät vähitellen. Sen vuoksi niitä ei osata pitää vakavina.

Suomessa suolistosyöpien seulontaa on pilotoitu 12 kunnassa viimeisen kahden vuoden aikana. Suolistosyöpää seulotaan Euroopassa laajalti ja EU suosittelee jäsenmailleen seulontojen järjestämistä.

Ensi vuosi tuo muutosta myös kohdunkaulansyövän seulontoihin. Niitä laajennetaan koko maassa 30–65-vuotiaisiin. Useimmissa kunnissa seulonnat ovat tähän asti päättyneet 60-vuotiaisiin naisiin.

Syöpäseulonnoilla on mahdollista havaita syövän esiasteita ja löytää syöpä varhaisvaiheessa. Tiedotteessa todetaan, että sekä kohdunkaulansyövän että suolistosyövän seulontojen vaikuttavuudesta on selkeää tutkimusnäyttöä.