Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jos kokemusta arvostettaisiin enemmän, työelämässä jatkettaisiin pidempään, paljastaa tuore kysely – Eläkeikäisten työssäkäynti on silti lisääntynyt

Työelämässä jatkettaisiin pidempään, jos kokemusta arvostettaisiin nykyistä enemmän. Näin uskoo kaksi kolmesta eläkeläisestä, selviää Työeläkeyhtiö Elon tekemästä kyselystä.

Elon yhteiskuntasuhdejohtaja Katja Veirto sanoo hätkähtäneensä kyselyn tulosta,kun vanhempi väestönosa kokee, ettei heidän osaamiselleen anneta arvoa.

– Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa jättää ihmisten työpanosta käyttämättä. Juuri nyt olisi tärkeää saada myös kokeneet työntekijät kokemaan, että heidän osaamistaan tarvitaan. Heitä tarvitaan mukaan työelämään, sanoo Veirto tiedotteessa.

Eläkeikäisten työssäkäynti on selvästi lisääntynyt viime vuosikymmeninä Eläketurvakeskuksen tuoreen Eläkkeellä ja työssä -selvityksen mukaan. Yli 65-vuotiaiden työllisyysaste on noin 1,5-kertaistunut kymmenessä vuodessa. Myös 70–74-vuotiaiden työllisyysaste on noussut. Tämä muutos on tapahtunut erityisesti 2010-luvulla.

Veirton mukaan meillä on paljon kirittävää siinä, että kokemusta arvostettaisiin riittävästi työelämässä.

– Vaikka eläkeikä nouseekin, on olennaista pohtia, kuinka myös eläkkeellä olevat voivat halutessaan työskennellä ja mikä saisi heidät jatkamaan yli vanhuuseläkeiän, pohtii Veirto.

Viime vuoden alussa Haaga-Helian, Silver Seniorin, Elon ja LähiTapiolan teettämä Työstä elinvoimaa -tutkimus tukee Elon tuoreen kyselytutkimuksen viestiä.

Siinä selvitettiin 55–74-vuotiaiden näkemyksiä yli 55-vuotiaiden suomalaisten asemasta työmarkkinoilla.

Kyselyyn vastanneista 41 prosenttia katsoi, että ikäsyrjintää esiintyy työmarkkinoilla.

– Ikääntymiseen liittyvillä asenteilla on merkitystä työurille ja työpaikoilla on tunnistettava ikäennakkoluulot. Myös kunkin oma usko osaamiseensa ja halu uuden oppimiseen on tärkeää, Veirto toteaa.

Elon asiakaskyselyn vastaukset kerättiin 25.11.–17.12. sähköpostikyselyllä. Kyselyyn vastasi 4 832 Elon eläkeasiakasta, jotka olivat jääneet vanhuuseläkkeelle vuosien 2016–2021 aikana.