Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hannu Niklanderin kirja vie Uuteen maailmaan

Hannu Niklander on parissa viimeisimmässä romaanissaan ( Nuoriherra 2019 ja Tyhjää toimittamassa 2020) kuvaillut elämää Uudellamaalla poiketen Mäntsälässäkin, milloin Ohkolassa, milloin Sälinkäällä tai Mäntsälän kapinan tantereilla.

Tänä syksynä Niklander palaa matkakertomuksiin, monista aiemmista kirjoistaan tuttuun aihepiiriin. Hän vie lukijan Färsaarten kautta Karibianmerelle, Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.

Tosin Nikander törmää mäntsäläläisyyteen Yukonissakin: ”Tullaan Mäntsälän suuren pojan mukaan nimetylle Nordenskiöld-joelle. Taivas on kirkas, edes lentokoneen juovaa ei näy.”

Niklander on varsinainen Amerikan-tuntija. Hän on koko matkan ajan tarkkakatseinen.

Hän saa aikaan tunnun, että lukija istuu samanaikaisesti kuubalaisessa baarissa: mummo siemailee mojitoaan, ottaa lopulta keppinsä ja klenkkaa tiskille.

Pian tarjoilija tulee hiukan alistuneen näköisenä kasettinauhuri kädessään, asettaa sen seurueen pöytään ja käynnistää. Rumba raikuu.

Pienistä yksityiskohdista, puroista muodostuu Niklanderin kuvaamana elämys, matka toisenlaiseen kulttuuriin. Sujuvaa tekstiä on hauska lukea.

Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään matkailulehden artikkeli. Siitä kirjailija pitää huolen kertomalla laajasti historiasta, henkilöistä, maisemista, maanpinnan muodoista. Hän ei unohda kirjallisuuttakaan. Tässä täytyy ihailla Niklanderin laajaa yleissivistystä.

”Kaikissa kirjassa kuvatuissa maissa olen käynyt. Kenties erikoisinta on, että Kanadassa olen piipahtanut maan jokaisessa kymmenessä provinssissa sekä kolmessa territoriossa – joissa kaikissa kirjassakin vieraillaan”, esittelee Niklander uusintaan.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on tiedon välittyminen sukupolvelta toisella. Niklander vierailee samoissa paikoissa, joissa hänen isänsä kävi 90 vuotta aiemmin.

Kirjailija on työskennellyt muun muassa matkailutoimittajana, mikä kokemus myös näkyy teksteissä. Hänen kirjansa ovat enemmän kuin tv:n matkailuohjelmat. Niissä on aina joku koukku. Sen tosin lukija saa itse löytää.

Niklanderin avuja kohdemaihin tutustuttaessa on hyvä kielitaito. Hän on asunut Upsalassa yli vuoden, Sveitsissä kuukauden ja Kanadassa puoli vuotta.

Hän nappaa vierailuillaan asukkaitten puheenvuoroja niin ranskasta, englannista kuin saksastakin.

Uuden maailman matkaesseistä saa paljon pääomaa. Yhdestä kirjasta löytää hyvin paljon uutta tietoa elämästä Amerikassa.

Itseni yllätti, etten paljonkaan tiedä tuosta suuresta mantereesta. Pelkkien seikkailuelokuvien kautta uusi manner ei avaudu.

Tyylilleen uskollisena Niklander maalaa näkemäänsä hyvin pikkupiirteisesti. Sillä tavalla Niklander tuo arkielämää lähemmäksi.

Lukijasta riippuu, onko se ansio. Jos jokin liian tarkasti kuvattu kohta ei kirjassa miellytä, voi kääntää sivua. Silloin tosin saattaa menettää jotakin hyvin arvokasta: sanoman.

Hannu Niklander: Uudesta maailmasta. Matkan varrelta. Kustannusliike Robustus, paino: Printon Trükikoda AS, Tallinn 2021.