Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tippuneita telkkareita, kaatuneita kuusia, kynttiläpaloja... – Joulunaika näkyy vahinkotilastoissa

Arjen vaihtuminen juhlaan näkyy vakuutusyhtiöissä. Moni meistä valmistautuu jouluun siivoamalla. Tuolloin televisio tai tietokoneen näyttö on voinut tippua, varoittelee LähiTapiola tiedotteessaan.

Vakuutusyhtiö kertoo viime joulukausina korvanneensa kymmeniä rikkoutumisvahinkoja, joissa televisio tai esimerkiksi tietokoneen näyttö on tippunut siivouksen yhteydessä. Yhtälailla lattialle voi tippua esimerkiksi pöytävalaisin tai puhelin.

– Imurin letku tai johto saattaa yllättävän helposti jäädä kiinni telkkarin reunaan ja kaataa sen kumoon. Laite voi myös tippua tasolta, kun huonekaluja siirrellään, tai siivooja itse osuu siihen. Myös esimerkiksi mopin pää voi osuessaan rikkoa ruudun, kertoo tiedotteessa jouluajan vahinkoihin perehtynyt projektijohtaja Antti Määttänen LähiTapiolasta.

Joulukuusestakin saattaa koitua vahinkoja. Tiedotteessa neuvotaankin, että on hyvä katsoa jo etukäteen joulukuuselle sopivan suojaisa paikka. Kuusi on hyvä sijoittaa kotona paikkaan, jossa se ei jää kulkureiteille, eikä esimerkiksi kaatuessaan riko ympärillä olevaa irtaimistoa.

Kuusenjalankin pitää olla kunnossa, jotta välttyy vahingoilta. LähiTapiolalle on ilmoitettu viime vuosina joulu–tammikuun aikana monia joulukuusen siirtämisestä tai kaatumisesta tulleita vahinkoja. Tiedotteen mukaan kasteluveden lattialle aiheuttamia vahinkoja sattuu yllättävän paljon.

– Kosteus voi aiheuttaa lattiapintaan vaurioita, ellei vahinkoa huomata vielä samana päivänä. Jos harkitsee esimerkiksi uudeksi vuodeksi sukuloimaan lähtemistä, voi jo ennalta miettiä, kannattaako kuusta enää jättää yksin vesiastiassa, sanoo Määttänen.

Hän vinkkaa, että kosteusvahinkoja voi pyrkiä ehkäisemään myös laittamalla kuusen tai kuusimaton alle muovialustan. Lisäksi on hyvä aina silloin tällöin tarkistaa, että kaikki on kunnossa oksien alla.

Kynttilöistä saa vuosittain alkunsa moni vakava tulipalo, muistuttaa vakuutusyhtiö tiedotteessaan. Pelastustoimen mukaan niissä menehtyi viime vuonna neljä henkilöä.

– Jos kynttilästä karannut roihu huomataan heti, se saatetaan saada tukahdutetuksi esimerkiksi sammutuspeitteellä. Avotulta kannattaakin polttaa vain sellaisessa tilassa, jossa on ihmisiä ja tulta voidaan pitää silmällä. Jos kynttilöitä on viety esimerkiksi saunalle, ne on syytä sammuttaa viimeistään siinä vaiheessa, kun saunominen loppuu, Määttänen opastaa.

LähiTapiolan kotivakuutuksesta korvataan vuosittain kymmeniä kynttilöistä ja ulkotulista aiheutuneita palovahinkoja. Moni niistä on verrattain pieni palo, joka on rajautunut tekstiileihin tai pöytäpintoihin. Välillä tuli tekee kuitenkin pahempaa tuhoa.

Avotuli voi yllättää monella tavalla.

– Tietoomme on viime vuosina tullut useampia sellaisia vahinkoja, joissa kannettavan tietokoneen kannen takana pöydällä ollut tuikku on polttanut näyttöön reiän. Pienikin liekki voi siis aiheuttaa yllättävää vahinkoa, eikä altistumisajan tarvitse olla kovin pitkä, muistuttaa Määttänen.