Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päiväkodin joulutapahtuman suosio yllätti järjestäjätkin – "tapahtuma osoitti sen, miten yhdistystoiminta tuo ihmisiä yhteen"

Kotirannan pieni joulu -tapahtuma Haarajoella veti viikonloppuna arviolta jopa 250 ihmistä. Tapahtuman takana ovat sinnikkäät ja ahkerat vanhemmat.

Pienen päiväkodin pihalla oli muun muassa myyjäiset sekä arpajaiset. Viereiseen metsään oltiin puolestaan rakennettu joulupolku.

Päiväkodin pihalla kävi asiakkaita lähiasukkaista naapurikuntalaisiin. Myyjäisissä myytiin lasten tekemiä lorupusseja ja joulukortteja.

Myös vanhemmat ja osa henkilökunnasta valmisti myyjäisiin ja arpajaisiin käsitöitä, kuten mattoja, kynttilöitä, heijastimia ja villasukkia. Osa myytävistä tuotteista saatiin lahjoituksena ulkopuolisilta henkilöiltä.

Perheen pienimmille oli järjestetty ongintaa ja joulupolku. Tunnelmallisella joulupolulla oli mahdollisuus lukea jouluisia runoja ja paistaa nuotion ääressä makkaraa.

Tarjolla oli myös jouluista purtavaa: riisipuuroa ja glögiä. Joulupukkikin vieraili tapaamassa lapsia.

– Sponsorimme mahdollistivat näin ison tapahtuman, sanoo päiväkotiyhdistyksen hallituksen jäsen Hanna Lahtinen.

Kotirannan päiväkoti on 2–6-vuotiaille suunnattu 28-paikkainen yksityinen päiväkoti viiden kunnan risteyksessä. Asiakkaita sillä on Järvenpäästä, Tuusulasta, Mäntsälästä, Sipoosta ja Pornaisista.

Lahtinen mainitsee, ettei viime kuukausina käydyt varhaiskasvatuskeskustelut ole koskettaneet kotirantalaisia perheitä.

– Vakituinen henkilökunta ja tutut sijaiset ovat päteviä ja työtä tehdään suurella sydämellä. Vanhempana voin luottaa, että lapseni ovat hyvässä hoidossa, hän kertoo.

Sekä päiväkodin johtaja Sari Paatero että Lahtinen nostavat esille kodinomaisuuden: henkilökunta on tuttu ja ryhmät ovat pieniä. Jopa rakennus on vanha omakotitalo.

– Lapset saavat yksilöllistä hoitoa ja perheiden toiveita kuunnellaan. Myös lasten osallisuus on hyvin tärkeää, Paatero toteaa.

Päiväkoti ei suinkaan ole uusi näky Haarajoella. Kotirannan päiväkotiyhdistys ry. perustettiin vuonna 1979 Järvenpään sosiaalisairaalan työntekijöiden toimesta.

Alkuun se toimi päiväkotina sairaalan työntekijöiden lapsille alueen pihapiirissä. Vuonna 2003 päiväkoti muutti nykyiselle paikalleen Haarajoenkadulle.

Kotirannan päiväkoti on yhdistysmuotoinen päiväkoti. Jokaisesta perheestä tulee yhdistyksen jäsen, kun lapselle myönnetään hoitopaikka.

Yhdistyksellä on oma hallitus, joka päättää päiväkodin asioista ja antaa raamit toiminnalle.

– Yhdistysmuotoinen päiväkoti tarjoaa vanhemmille mahdollisuuden päästä vaikuttamaan yhdistyksen päätöksentekoon, Lahtinen kertoo.

Lahtinen ajattelee yhdistysmuotoisuuden lisäävän yhteisöllisyyttä ja keskustelua eri toimijoiden kesken.

Joulutapahtuman idean ja toteutuksen takana on juuri päiväkotiyhdistys. Paatero korostaa, että tapahtuma on näyte vanhempien voimasta.

– Halusimme järjestää Haarajoelle jotain mukavaa. Tässä on ollut mukana monia innokkaita ihmisiä, jotka ovat antaneet paljon tapahtumaa varten, kertoo hallituksen puheenjohtaja Jari Knuutila.

Tapahtuma sai Lahtisen mukaan pelkkää positiivista palautetta ja siitä tuleekin perinne.

– Tapahtuma osoitti sen, miten yhdistystoiminta tuo ihmisiä yhteen hyvän asian äärelle, Lahtinen toteaa.

Lahtinen haluaa kannustaa kaupunkeja ja kuntia pitämään kiinni pienistä ja kodinomaisista varhaiskasvatusyksiköistä.

Hän toivottaa päättäjät tervetulleiksi tutustumaan Kotirannan päiväkodin toimintaan.

– Toivon, että jatkossakin perheillä olisi aito mahdollisuus valinnanvaraan erilaisten varhaiskasvatusyksiköiden tarjonnasta.