Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuloverotilasto paljastaa, kenelle tuli pahiten takkiin koronavuonna – Yli 40 000 tienaavilla palkkasumma kasvoi

Yli 40 000 euroa veronalaista ansiotuloa vuodessa tienanneiden palkkatulot kasvoivat 3,1 prosenttia vuonna 2020 edeltävään vuoteen verrattuna. Alle 40 000 euroa ansainneiden keskuudessa palkkasumma kuitenkin laski 4,8 prosenttia. Maksettujen työttömyysetuuksien määrä kasvoi koronavuonna 33,4 prosenttia, kertoo Verohallinto tiedotteessaan.

Henkilöiden saamia veronalaisia ansiotuloja ovat palkkatulot, eläketulot, työttömyysetuudet, muut veronalaiset sosiaalietuudet ja muut ansiotulot, kuten esimerkiksi yrittäjätulot. Isoin tuloerä näistä ovat palkkatulot, joiden osuus ansiotuloista oli viime vuonna 66 prosenttia. Eläkkeiden osuus ansiotuloista oli 24,3 prosenttia.

Koronapandemian alkaessa keväällä 2020 moni lomautettiin tai jäi työttömäksi. Maksettujen työttömyysetuuksien määrä kasvoi 39 prosenttia vuodesta 2019. Työttömyysetuuksia maksettiin viime vuonna kaikissa tuloluokissa vuotta 2019 enemmän.

– Merkittävintä muutos on ollut alle 40 000 vuodessa tienaavien keskuudessa. Työttömyysetuuksien merkitys kaikkien tuloluokkien ansiotulojen kokonaismäärään on kuitenkin edelleen vähäinen, sanoo tiedotteessa ylitarkastaja Matti Luokkanen Verohallinnosta.

Viime vuonna 91 prosenttia kaikista työttömyysetuuksista meni henkilöille, jotka saivat veronalaisia ansiotuloja alle 40 000 euroa.

Vuonna 2020 eniten veronalaisia ansiotuloja saivat ja euromääräisesti eniten henkilöiden ansiotuloveroa maksoivat 30 000–40 000 euroa vuodessa tienanneet.

– Kuudesosa tulonsaajista kuuluu 30 000–40 000 euroa vuodessa veronalaisia ansiotuloja saaviin. He kerryttävät veropottia eniten, vaikka matalammissa tuloluokissa veronalaisia ansiotuloja saavia on määrällisesti enemmän. Syynä tähän on progressiivinen verotus, Luokkanen selvittää.

Verohallinnon tilastotietokannasta näkee muun muassa sen, että vuosien 2014–2020 aikana korkeakoulutettujen saamien veronalaisten tulojen osuus on noussut 46 prosentista 49 prosenttiin. Samaan aikaan korkeakoulutettujen maksama osuus tuloveroista on noussut 54 prosentista 57 prosenttiin.

Noin 30 prosenttia veronalaisia tuloja saavista on korkeakoulutettuja. Veronalaisia tuloja saavia korkeakoulutettuja on noin 1,5 miljoonaa.

Korkeakoulutetun keskimääräinen veronalainen tulo oli vuonna 2020 lähes 48 000 euroa. Se on lähes kaksinkertainen ei-korkeakoulutetun keskimääräiseen veronalaiseen tuloon verrattuna. Eroa selittää Luokkasen mukaan korkeakoulutettujen veronalaisten tulojen erilainen rakenne.

– Korkeakoulutetuilla palkkatulojen osuus veronalaisista tuloista on selvästi suurempi kuin ei-korkeakoulutetuilla. Korkeakoulutetuilla on myös enemmän pääomatuloja, Luokkanen toteaa.