Haapasalo myy juustoisia hatsapureja K-Market Kaunismäellä

Kaikki alkoi yhdestä ruokavaunusta, ja nyt vaunuja on kiertämässä Suomen kuntia jo viisi. Jesse Helminen

Jesse Helminen

Näyttelijä Ville Haapasalon suursuosioon nousseita georgialaisia leipiä voi nyt ostaa tämän viikon K-Market Kaunismäen pihalta. Haapasalo itse on paikalla tänään 7.12. Leipiä myydään lauantaihin 11.12. asti.

Yrittäjä itse oli tiistaina paikalla myymässä leipiä. Kireästä pakkasesta huolimatta ihmiset pysähtyvät leivän oston yhteydessä jutteleman sanavalmiin näyttelijän ja yrittäjän kanssa. Haapasalolla on nykyään yrityksessään jo viisi ruokavaunua, ja hän kiertää itse myymässä tuotteitaan vaunuissa ympäri Suomea.

Huomenna matka jatkuu jo Raumalle. Tuliko aikoinaan yllätyksen se, kuinka hyvin georgialainen hatsapuri maistuu suomalaisille?

– Tuli, kun ajattelin, että se on minulle aluksi vain hauska kesätyö ja tavoitteena oli myydä 2000 leipää kesässä ja haamurajana oli 5000 leipää, mutta leipiä meni lopulta 25 000.

– Ajattelin silloin, että aika hölmöä olisi nyt lopettaa tähän ja nyt olen puolitoista vuotta näytellyt leipuria, Haapasalo naurahtaa.

Leipiä on nyt mennyt puolessatoista vuodessa jo läjäpäin ja tuotevalikoimaa ollaan laajentamassa myös muihin georgialaisiin herkkuihin, kuten keittoihin, patoihin, lihoihin ja makkaroihin. Haapasalo itse näkee, että nyt on selvästi kysyntää georgialaiselle ruoalle.

– Se on maailmalla tosi huonosti tunnettu keittiö ja se johtuu siitä, että siellä kaikki reseptit ovat salaisuuksia. Georgiassa ei samalla tavalla keittokirjoja kuin meillä, vaan reseptit siirtyvät suvussa sukupolvelta toiselle ja siksi se on huonosti levinnyt maailmalle, vaikka siinä on paljon eri makuja.

– Siellä käytetään paljon erilaisia omia mausteita, joita ei muualla käytetä, ja se tekee ruoasta erinomaista.

– Jos mietitään tätä hatsapurileipää, niin tämän resepti on yli 5000 vuotta vanha ja se kertoo jo jotain siitä ruokakulttuurista, että kuinka laaja se on, Haapasalo kertoo georgialaisen keittiön taustoja.

Georgia on myös tunnettu viineistään, onko Alkon hyllyllä pian Haapasalon oma gruusialainen viini?

– Ei vielä, mutta ehkä jossain vaiheessa. Olen viettänyt paljon siellä aikaa ja ehkä jossain vaiheessa voisi laittaa oman viinin tulemaan sieltä, että tunnen kyllä muutamia viinintuottajia sieltä.

Kommentoi

Palvelut