Hirvihaarassa tykitetään latuja ennätysaikaisin hiihtokuntoon

Kari Onninen (vas.) ja Tapio Kyysönen käynnistävät ensimmäisen tykin. Alpo Manninen

Alpo Manninen

Jo kahdeksannen kerran Mäntsälän Urheilijat ry (MU) ja sen puuhamiehet Kari Onninen ja Tapio Kyytsönen käynnistivät lumitykit 1.12. noin kello 19.

Se on varmaankin aikaisin ajankohta koskaan Hirvihaarassa. Yleensä tykkien käynnistäminen on tapahtunut joulun jälkeen, joskus jopa uuden vuoden puolella.

Lunta tykitettiin viisi ensimmäistä kertaa MU:n ostamalla lumitykillä, mutta kun vesipumpussa oli kapasiteettia, niin puuhamiehet saivat maahantuojalta testikäyttöön toisen tykin. Näin lunta pystyttiin saamaan enemmän samassa ajassa.

– Kaksi vuotta toinen tykki oli maahantuojalta testikäytössä ja viime talvena etsittiin kiivaasti rahoitusta toisen tykin saamiseksi jatkossakin käyttöömme. Siinä vaiheessa Jari Seppälä tuli hienosti mukaan jeesaamaan ja rahoittamaan hankinnan. Hän luovuttaa toistaiseksi korvauksetta tykin meidän käyttöömme, kiittelee Onninen.

– En meinaa koskaan laittaa omaa latua, vaikka tykin omistankin. Annan toistaiseksi MU:n hoitaa lumetukset. Nyt on 25. vuosi, kun teemme Mäntsälässä urheiluvälinekauppaa ja siksi ajattelin, että on sopiva aika tulla sponsoroimaan hyvää asiaa, naureskelee Seppälä.

MU:n Onninen ja Kyytsönen ovat avainasemassa, että Hirvihaaraan saadaan aikaan hiihto-olosuhteet käytännössä talvesta riippumatta.

He tekevät todella pyyteetöntä ja hienoa vapaaehtoistyötä.

Hiihdettävää latua saadaan vaihtelevasti, mutta aina jotakin. Tykitetty lumi kestää paremmin lämpöisiä kelejäkin, joten hiihtokautta saadaan tekolumella jatkettua reilusti.

Korona on tuonut runsaasti uusia hiihdon harrastajia. Onnisen, Kyytsösen, Seppälän ja 34 tykkivahdin talkoopanostukset eivät varmasti mene hukkaan. Hiihtolatu tulee tarpeeseen.

Sehän ei riitä, että kentällä on isot kasat lunta. Se on ajettava ja leviteltävä reitille sekä viimeisteltävä latukoneella. Vasta sitten hiihtäjät pääsevät harrastuksensa pariin.

Tykitysvaihe on suunniteltu tällä kertaa viikon mittaiseksi. Onninen uskoo, että viikonloppuna 11.–12.12. Hirvihaarassa hiihdetään!

Kommentoi

Palvelut