Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Influenssarokotteiden iso kysyntä yllätti – "muutkin kuin riskiryhmäläiset ovat selkeästi aktivoituneet rokotusten hankkimisen kanssa"

Kausi-influenssarokotteiden tuotanto tehdään aina jo edellisen talven aikana, yli puoli vuotta ennen kuin toimitukset Suomeen alkavat.

Esimerkiksi Mäntsälän Ykkösapteekkiin on tehty suuri rokotetilaus jo helmikuussa, mutta silti rokotteiden suuri kysyntä yllätti ja ne pääsivät loppumaan.

– Teimme tavallista suuremman tilauksen, mutta sekään ei riittänyt, sanoo 25 vuotta apteekkarina toiminut Leila Haukkala.

Viimeiset 10 vuotta hän on toiminut apteekkarina Mäntsälän Ykkösapteekissa.

Mäntsälästä asiakkaita on ohjattu muun muassa Porvooseen, kun on ollut tiedossa, että sieltä rokotteita on vielä saatavilla.

Asiakas voi itse tarkistaa rokotteen saatavuuden omasta lähiapteekista verkosta apteekki.fi -sivuston lääkehaun avulla. Apteekista ostettavia influenssarokotteita ovat Vaxigriptetra ja Fluarix.

Niiden nimet hakukenttään syöttämällä selviää, onko kyseistä lääkettä omassa lähiapteekissa vai naapurikaupungissa.

Esimerkiksi viime torstaina iltapäivällä rokotteiden saatavuus oli huono Keski-Uudenmaan alueen apteekeissa, lähimmiksi ostopaikoiksi ilmoitettiin Porvoota ja Helsinkiä.

Tilanne saattaa kuitenkin vaihdella päivittäin, jos tuotetta saadaankin tukusta.

– Emme osanneet varautua näin kovaan kysyntään, myöntää Haukkala.

Tukusta on yritetty tilata lisää rokoteannoksia, mutta niitä ei ole saatavilla. Haukkalan mukaan lääkefirmat eivät halua ottaa riskejä, että lääkkeitä jää heille käsiin ja ne on hävitettävä.

Nyt niistä on huutava pula.

– Influenssa on vakava sairaus ja nyt muutkin kuin riskiryhmäläiset ovat selkeästi aktivoituneet rokotusten hankkimisen kanssa, sanoo apteekkari.

Riskiryhmäläinen saa rokotteen Keusoten kautta. Hänen ei tarvitse ostaa itse rokotetta, kuten riskiryhmään kuulumattomat joutuvat tekemään.

Syksyisin ei ole enää mahdollista tilata lisää rokotteita, vaan lisätilaukset olisi pitänyt tehdä jo viime talvena.

Tämän syksyn pula influenssarokotteista on poikkeuksellinen, koska aiemmin ennen koronaa apteekeista meni rokotteita hävitykseen.

Rokotteen saavat maksutta ne, joille influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä.