Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yllättävän moni ei tiedä lainkaan tulevaa eläkettään, kolmannes tietää sen suurin piirtein

Noin joka kolmas suomalainen tietää suurin piirtein tulevan eläkkeensä määrän. Noin joka neljäs ei tiedä sitä lainkaan. Vain kolme prosenttia tietää tarkkaan, kuinka paljon tulee aikanaan saamaan eläkettä, kertoo Keva tiedotteessaan.

Eläkelaitos Kevan Kantar TNS Oy:llä teettämän tutkimuksen mukaan eläkkeelle jäämisen läheisyys vaikuttaa tietämykseen. Mitä lähempänä eläkkeellä jääminen on, sitä paremmin tulevan eläkkeen suuruus on tiedossa.

Niistä 60 vuotta täyttäneistä, jotka eivät vielä ole eläkkeellä, 78 prosenttia on suurin piirtein tietoinen tulevan eläkkeensä määrästä ja puolet 50–59-vuotiaista on jotakuinkin perillä tulevan eläkkeensä suuruudesta. Nuorempien ikäluokkien kohdalla tietämys ei ole tiedotteen mukaan näin korkealla. Alle 30-vuotiaista 23 prosenttia tietää osapuilleen tulevan eläkkeensä.

Mitä lähempänä eläkkeelle siirtyminen on, sitä tarkemmin oikea ikäkin on tiedossa. 60 vuotta täyttäneistä 93 prosenttia tietää, minkä ikäisenä voi jäädä vanhuuseläkkeelle. Sen sijaan esimerkiksi vain 26 prosenttia enintään 30-vuotiaista tietää oman vanhuuseläkkeelle jäämisen ikänsä.

Kevan toimitusjohtaja Jaakko Kiander pitää tutkimuksen tuloksia varsin luontevina.

– Kun eläkkeellä jäämisen aika lähestyy, myös tietoa eläkkeen määrästä ja tarkasta eläkeiästä ryhdytään hakemaan, Kiander toteaa tiedotteessa.

Miehistä 42 prosenttia tietää osapuilleen, paljonko saa eläkettä sille jäädessään. Naisilla vastaava tietoa on 29 prosentilla. Johtajat ja ylemmät toimihenkilöt (49 prosenttia) ovat paremmin tietoisia tulevasta eläkkeestään kuin työntekijät (31 prosenttia).

Tiedotteen mukaan tavat hankkia tietoa eläkkeen suuruudesta eivät ole muuttuneet paljon siitä, kun asiaa tutkittiin edellisen kerran keväällä 2019. Aiempaa useampi mainitsi nyt eläkelaitoksen oma verkkopalvelun parhaaksi tietolähteeksi.

Kevan eläketietämys -tutkimukseen haastateltiin yhteensä 4 357 suomalaista eri puolilta Suomea. Aineisto edustaa maamme 18 vuotta täyttänyttä väestöä lukuun ottamatta Ahvenanmaan maakunnassa asuvia. Tilastollinen virhemarginaali on 1,5 prosenttiyksikköä suuntaansa. Tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy.

Keva on Suomen suurin työeläkevakuuttaja. Se huolehtii julkisen sektorin eli kunta-alan, valtion, evankelis-luterilaisen kirkon, Kelan ja Suomen Pankin työntekijöiden eläkeasioista. Kevalla on noin 1,3 miljoonaa henkilöasiakasta.

Tutkimus: Uudellamaalla lähes 40 prosenttia eläkeläisistä tekee palkkatöitä – Koko maassakin melkein joka kolmas halajaa sorvin ääreen

Tuhansilla suomalaisilla onkin oikeus työeläkettään suurempaan eläkkeeseen – Katso tästä, kuulutko joukkoon

Reilu puolet helsinkiläisistä yli 50-vuotiaista ei säästä eläkkeen varalle – Talousvalmentaja Terhi Mali listaa 5 tärkeää kysymystä, jotka jokaisen pitäisi kysyä itseltään

Eva: Eläkeiän nosto automaattiseksi ja eläkeläiset töihin – "Suurimpien ikäluokkien päästäminen eläkkeelle noin 60-vuotiaina oli virhe"