Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoontumisrajoitukset kiristymässä pääkaupunkiseudulla – Husin alueella perutaan päivittäin leikkauksia koronan takia

Yleisötilaisuuksille on tulossa lisää kokoontumisrajoituksia pääkaupunkiseudulla. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatiotyöryhmä suosittaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle (avi), että kokoontumisrajoitus olisi jatkossa sisätiloissa 20 henkeä.

Rajoitusten suositellaan jatkuvan vuodenvaihteen yli, jotta rajoitus koskee myös joulun ja vuodenvaihteen tapahtumia.

Rajoituksista voisi vapautua vaatimalla tilaisuudessa koronapassia. Rajoitukset koskisivat myös lasten ja nuorten tilaisuuksia, mutta alle 16-vuotiaiden lasten osallistumista yleisötilaisuuksiin ei rajoitettaisi, vaikka järjestäjä ottaisi käyttöön koronapassin.

Koronanyrkki suosittaa lisäksi sekä yleisölle avoimien tilojen että rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitettujen tilojen käyttöä järjestettäväksi siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä.

Koronanyrkki päätyi esitykseensä, koska epidemiatilanne on pääkaupunkiseudulla edelleen heikentynyt. Erityisesti rokottamattomat aikuiset ylläpitävät epidemiaa korkealla tasolla ja tartuntojen ilmaantuvuus on jatkanut nousuaan.

Tässä tilanteessa lisärajoitukset ovat koronanyrkin mukaan välttämättömiä koronatilanteen hillitsemiseksi ja sosiaali- ja terveydenhuollon toimintakyvyn, mukaan lukien sairaala- ja tehohoidon kapasiteetin turvaamiseksi. Husin alueella joudutaan tällä hetkellä päivittäin perumaan useita tehohoitoa vaativia leikkauksia.

Tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla on rajoitettu kokoontumista vain sisätilojen seisomakatsomoissa ja yhteislaulutilaisuuksissa. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vaati viime torstaina, että Uudellamaalla otettaisiin käyttöön tiukempia kokoontumisrajoituksia.

Sisätilojen yleisötilaisuuksiin on pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän näkemyksen mukaan syytä tehdä varsin matala kokonaiskapasiteettirajaus, koska suuremmissa tiloissa yleisömäärä voi jäädä viruksen leviämispotentiaalin kannalta liian suureksi. Siksi koronaryhmä suosittaa kokonaiskapasiteettirajausta 20 henkilöön, jos toiminnanharjoittaja ei edellytä osallistujilta koronapassia.