Lukiolaisten asialla – Studia-Messuilla palkittu Viivi Harju on jokapaikanhöylä, joka haluaa vaikuttaa: "Olen aina ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista"

Suomen Messusäätiö myönsi Mäntsälän lukion oppilaskunnan puheenjohtajalle Viivi Harjulle 23.11. Helsingissä stipendin ansioituneesta toiminnastaan oman koulun toiminnan parantamiseksi.

Palkinto tuli Harjulle pienenä yllätyksenä, vaikka hänellä asiasta olikin pieni aavistus:

– Seuraan somessa kaikkia lukiolaisten kanavia ja näin, että haetaan palkittuja, niin en minä itseäni kehdannut siihen ehdottaa, mutta kaverit olivat sen bonganneet ja he rupesivat sitä hakemaan minulle.

Hakuprosessiin lähti lopulta mukaan myös opiskelutovereita oppilaskunnan hallituksesta ja lukion rehtorikin kirjoitti suosituksensa hakemukseen.

Tämän jälkeen tuttavat pitivät huolen, että Harju saapuu kaksipäiväisille messuille nimenomaan ensimmäisenä päivänä, kun palkinnot jaetaan.

– Edellisenä iltana tuli sähköpostiin esiintyjäkutsu ja olin sillein, että mikähän ihme tämä on, kun en ole ilmoittautunut mihinkään.

– Sitten kun laitoin viestiä lukiolaistenliiton varapuheenjohtajalle Hugo Paanaselle, joka on vastuussa noista, niin hän oli, että etkö sä tiennyt, Harju kuvaa yllätystään.

Yllätyksenä ei kuitenkaan tullut se, miksi Harju palkittiin.

Palkinnon kriteereissä kerrottiin, kuinka Harju ajaa aktiivisesti opiskelijakunnan asioita. Lisäksi hän on ollut mukana tekemässä kannanottoja koulun ajankohtaisiin aiheisiin sekä pyrkinyt uudistamaan toimintaa ja parantamaan koko koulun yhteishenkeä.

Harju myös vastaa lukiossaan monista aihekokonaisuuksista, kuten abi-huppareista, ylioppilaslakeista ja Vanhojenpäivän järjestämisestä.

Harju on ehtinyt moneen mukaan. Hän on toiminut Mäntsälän lukion oppilaskunnan hallituksessa ensimmäisestä vuosiluokasta lähtien, hän oli mukana nuorisovaltuustossa viiden vuoden ajan toimien myös valtuuston puheenjohtajana ja nyt hän on mukana Suomen Lukiolaisten Liiton toiminnassa, jossa hänet valittiin juuri Uudenmaan piirihallitukseen.

Mikä ajaa mukaan järjestötoimintaan?

– Olen pienestä asti ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja olen aina tiennyt, että se tulee olemaan asia, jota haluan aikuisena tehdä työkseni, ja pidän siitä, että kun ensimmäisen kerran pääsi vaikuttamaan johonkin, niin näin heti, että sillä oikeasti oli merkitystä.

– Se saattoi olla koulussa pieni asia, mutta se teki koululaisten arjesta parempaa ja siitä vain lähti sitten sellainen into siihen, että pystyi koulutasolla ja ihan kuntatasolla vaikuttamaan, niin näki, kuinka ne päätökset tehdään, Harju kertoo.

Harju oli esimerkiksi mukana tekemässä ja luovuttamassa aloitetta kunnalle, jossa pyydettiin, että kunta rakentaisi lukion yhteyteen rantalentopallokentän.

Pienempinä asioina Harju on päässyt oppilaskunnan hallituksen puheenjohtajana osallistumaan opettajien työryhmäkokouksiin, ja sitä kautta on viety asioita eteenpäin liittyen pieniin asioihin, kuten kouluruokailuun.

Harjun työtä ei myöskään ole yhtään helpottanut vallitseva koronatilanne:

– Nyt on ollut vaikea vuosi koronan vuoksi ja yhteisöllisyyden ylläpitäminen on ollut vaikeaa, kun on saattanut olla tilanne, että kaikki ikäluokat ovat olleet eri aikaan koulussa.

– Korona-aikana yritimme tehdä kaikkea pientä, kuten viime jouluna ruokakasseihin laitettiin oppilaskunnan hallituksen jouluterveiset mukaan ja niin edelleen.

– Tänä vuonna olemme päässeet jo ihan koululle mukaan ja saatiin pidettyä sählyturnaus.

Esiin on myös noussut toinen tärkeä asia, johon Harju haluaa vaikuttaa oman koulun ja Lukiolaisten Liiton tasolla: lukiolaisten stressi.

– Asia on tosi tärkeä, sillä mielenterveys on nuorilla ikävä kyllä viime aikoina otsikoissa ikävässä valossa ja ylioppilaskirjoitusten jatkuva korostaminen ja paineet ovat tosi suuret, ja itsekin voin myöntää, että koen niistä paineita.

Harju haluaakin tuoda omassa koulussaan esille sen, että koululla on ammattitaitoista henkilökuntaa, jotka osaavat myös auttaa nuoria ongelmatilanteissa.

– Itse koen tämän asian tärkeänä, ja juuri tässä joulukuun alussa ehdotin meidän koulullemme sellaista mielenterveysviikko kampanjaa, jossa kuraattori, psykologi ja terveydenhoitaja tulevat esittelemään ja kertomaan itsestään, että heitä olisi sitten helppo lähestyä ongelmatilanteissa.

Harjun mielestä olisi myös hyvä, että lukiolaisille kerrottaisiin, että ei ole pakko tietää jo ensimmäisellä vuosiluokalla sitä, mihin kouluun aikoo hakea.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut