Yksi kuluvan vuoden suurimmista tulipaloista sai alkunsa kynttilästä, joka oli jätetty ulos valvomatta. Kynttilävahinko ulkoseinän vierustalla on erityisen vaarallinen, koska palovaroitin ei reagoi tuleen ajoissa, kertoo Vakuutusyhtiö If tiedotteessaan.
Yli puolet kynttilän aiheuttamista vahingoista sattuu marras–tammikuun aikana. Kynttilä on avotuli. Sen ei tule koskaan palaa ilman valvontaa.
– Ifin vahinkotilastojen mukaan ulos valvomatta jätetty kynttilä aiheutti yhden tämän vuoden suurimmista tulipaloista, jossa asuinrakennus tuhoutui pahasti, kertoo tiedotteessa omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen.
If ei suostu kertomaan enempää tästä suurta tuhoa aiheuttaneesta tulipalosta.
Kynttilän aiheuttamat vahingot olisivat Utusen mukaan palovahingoista kuitenkin helpoiten estettävissä omalla toiminnalla. Hän tietää monen ajattelevan nukkumaan mennessään, että ulkokynttilä sammuu omia aikojaan.
– Pienintäkään tuikkua ei tule jättää palamaan ulos ilman valvontaa, muistuttaa Utunen.
If testasi, miten lyhtyjen ja kynttilöiden huolimaton käsittely vaikutti paloriskiin. Polttotestissä ei noudatettu lyhtyjen ja kynttilöiden käyttöohjeita.
Tiedotteessa muistutetaan, että lyhdyn sisälle kuuluu vain sinne tarkoitettu ja oikeankokoinen kynttilä. Polttotestissä väärin sijoitettu, liian pieni kynttilä kaatui puisen lyhdyn sisällä ja tuli levisi nopeasti lyhdyn runkoa pitkin viereiselle seinälle.
– Kynttilä pitää aina sijoittaa riittävän kauas asuinrakennuksesta. Kuistilla tai terassilla kaatuva kynttilä voi olla erityisen kohtalokas, koska sisällä oleva palovaroitin ei pysty reagoimaan ulkoa alkavaan paloon tarpeeksi ajoissa. Tuli ehtii nopeasti kattorakenteisiin ennen kuin palovaroitin huomaa vaaraa, Utunen sanoo.
Lyhdyn alustan tulee olla tasainen ja palamaton.
Metallirunkoinen lyhty havaittiin polttotestissä puista turvallisemmaksi. Vankemman rakenteen ansiosta tuuli tai eläin ei pääse kaatamaan sitä niin herkästi kuin puista lyhtyä. Lisäksi, jos kynttilä kaatuu lyhdyn sisällä, metallinen ei syty palamaan puisen tavoin.
Myös lyhdyn ripustukseen kannattaa valita palamatonta materiaalia, esimerkiksi metallinen koukku. Kun testissä juuttinaru petti, lyhdystä pudonnut kynttilä jatkoi palamista maassa.
– Tulen päästyä irti ympärillä olevilla materiaaleilla on suuri vaikutus palon kehittymiseen. Erityisesti parvekkeista on tullut viime vuosina huoneiden kaltaisia oleskelutiloja, joissa on yhä enemmän palavaa materiaalia, kuten helposti syttyviä tekstiilejä, Utunen tietää.