Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taiteilija Jani Leinonen Riihenmäen oppilaiden tentissä – "Ajattelin, että olisi kunnia olla mukana teidän taidenäyttelyssä"

Haastattelu toteutettiin osana Riihenmäen koulun valinnaisen kuvaamataidon kurssia. Haastattelijat olivat koulun oppilaita.

Mistä urasi taiteilijana lähti?

– Vaikeaa sanoa mistä se tarkalleen on alkanut, mutta olen jo pienestä pitäen piirtänyt kaikkea koko ajan, jo oikeastaan ennen kuin opin kirjoittamaan. Jossain vaiheessa tajusin, että tämä voisi olla taidettakin. Olen käynyt kaikki mahdolliset taidekoulut jo pienestä pitäen, ottanut koulussa kaikki taidetunnit mitä vaan voi ottaa ja käynyt kuvataidelukion sekä myöhemmin taideyliopiston kuvataideakatemian. Taide ja kuvataide on aina ollut siis aika luontainen vaihtoehto, jota kohti olen kulkenut.”

Missä vaiheessa yhdistit “ns. aktivismin” taiteeseesi?

– Tuntuu, että siinä meni aika pitkään. Löysin noin 12-13-vuotiaana hiphop-musiikin ja rapin, joka oli ensimmäinen kerta milloin tajusin, että kulttuuria ja musiikkia voi käyttää kantaaottavasti. Samalla tajusin, mitä politiikka on ja että kaikkia tässä maailmassa ei kohdella tasapuoleisesti. Silloin taide oli minulle vielä eri asia enkä yhdistänyt näitä kun vasta ehkä lukiossa, jolloin aloin tajuamaan, että taiteella voi ajaa myös omia arvoja.

Millaista on kuvataiteilijan työ?

– Ulospäin siitä voi saada eksoottisen ja jännittävän, jopa erikoisen kuvan, mutta itse teen sitä ja olen tehnyt jo niin pitkään, että minulle se on melko arkista ja tavallista. Menen töihin aamulla ja lähden työpäivän lopussa, teen sitä viisi päivää viikossa ja kiireen alla enemmänkin. Tavallaan tykkään siitä, että se on niinkin normaali ammatti, vaikka nuorempana se vaikutti enemmänkin elämäntavalta. Tykkään siitä miten vapaat kädet ammatti antaa ja voin tehdä töitä oman inspiraationi mukaan, kuitenkin paljon on omalla vastuulla ja välillä toivoisi jonkun vaan kertovan mitä tehdä.

Ketkä ovat sinun omia lempi taiteilijoita?

– On todella paljonkin. Suurin osa taiteilijoista, joita fanitan, on filosofeja tai elokuvaohjaajia. Jean-Michel Basquiat on ehkä suosikki kuvataiteilijoista ja elokuvaohjaajista mieleen tulee Barry Jenkins. On myös paljon muusikoita kuten Chuck D, jonka puheet ja haastattelu vastaukset ovat inspiroivia ja saavat ajattelemaan. Koen itse olevani enemmänkin taiteilija, kun kuvataiteilija, sillä käytän kuvaa, musiikkia, tarinoita ja kaikkea tekniikkaa mikä sopii ideaan.

Miten käsittelet negatiivista palautetta ja vihaa?

– Riippuu todella paljon minkälaista vihaa, mutta paras turva on ystävät ja perhe, joihin luottaa ja tukeutua. Minulla on ollut muutamia projekteja mistä tulee tulva uhkaavia viestejä niin en edes itse lue niitä, vaan ne menee eri boxiin ja joku muu käy ne läpi. Puhuminen kavereiden ja perheen kanssa auttaa aina.

Miten sait urasi alussa huomiota töille ja miten nykyään?

– Nuorempana yritti saada monilla eri keinoilla töille huomiota ja näki hirveästi vaivaa sen eteen. Nykyään haluaisin minimoida itseeni kiinnittyvän huomion ja tuoda sen enemmin asioille. En tee näitä asioita sen huomion takia, vaan sen takia että ihmiset saisivat töistäni iloa tai jotain ajateltavaa.

Onko pandemia aika vaikuttanut luovuuteen tai ideointiin?

– On! Sekä positiivisella että negatiivisella tavalla. Viimevuosi oli ihan kauhea ja taloudellisesti hankala sekä aika turhauttava koska teen kuitenkin töitä muiden nähtäväksi. Toisaalta oli vapauttavaa, kun ei ollut niin paljon matkustamista ja tilaisuuksia missä edustaa, sai olla vaan työhuoneella ja keksiä uusia juttuja ja kehitellä uusia ideoita.

Mikä on arvokkain opetus jonka olet saanut urallasi?

– Lukion äidinkielen opettajani Vuokko Raivio on ollut ehkä paras taideopettajani ikinä. Tunneilla annetut esimerkit olivat niin laidasta laitaan, tehtiin elokuva- ja kuva analyyseja. Aiheet olivat todella inspiroivia ja kiinnostavia ja tajusin että kaikki taiteen lajit kuuluvat yhteen.”

Teoksestasi tottelemattomuus koulu olet sanonut, että huomasit jossain vaiheessa olevasi liian tottelevainen. Mitä tarkoitit sillä ja miten toivoisit, että tällainen tottelemattomuus näkyisi kouluissa ja yhteiskunnassa?

– Yhteiskuntaa ja koulua palvelee juuri se, että istuttaisiin koulunpenkillä hiljaa ja nieltäisiin opetus suoraan mukisematta eikä kyseenalaistettaisi opetussisältöjä. Tämä palvelee vallankahvassa olevia ja niitä, jotka tätä informaatiota syöttävät meille, se ei kuitenkaan tee maailmasta parempaa paikkaa vaan vie sitä enemmänkin pahempaan suuntaan. Oppilaita pitäisi opettaa olemaan perin pohjin kriittisiä tietoa kohtaan. Tottelemattomuudella tarkoitan niiden asioiden kyseenalaistamista, jotka eivät ole oikein tilanteissa, joissa ne esiintyvät, se on kuitenkin todella vaikeaa.

Miksi lähdit mukaan meidän taidenäyttelyyn ja onko jotain odotuksia siihen liittyen?

– Teokset olivat upeita ja olin otettu siitä, että ne olivat pohjautuneet omiin ideoihini ja saaneet töistäni inspiraatiota. Ajattelin että olisi kunnia olla mukana teidän taidenäyttelyssä.”