Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Riihenmäen koulun oppilaiden taidenäyttelyssä mukana taiteilija Jani Leinonen

Riihenmäen koulun kuvataideoppilaiden järjestämä pop-up -taidenäyttely tuo mäntsäläläisten nuorten taidetta esille uudella, ennennäkemättömällä tavalla.

Ajatus taidenäyttelystä syntyi, kun koululuokkia houkuteltiin mukaan Jouluikkuna -kilpailuun. Kuvataideopettaja Mari Mäkitalo-Aho keksi silloin idean:

– Silloin se tuli mieleen, että meillä on nyt keskustassa tyhjä tila, että mitä jos ei tehdä jouluikkunaa, vaan taidenäyttely.

Jani Leinosen saaminen mukaan syntyi sekin rohkeasta ideasta. Mäkitalo-Aho esitteli oppilaille erilaisia Leinosen töitä ja oppilaat saivat sitten vapaat kädet luoda uusia töitä Leinosen hengessä. Kurssi oli menestys, ja oppilaat innostuivat luomisesta toden teolla.

Tästä innostuneena Mäkitalo-Aho lähetti muutamia töitä Leinoselle siinä toivossa, että hän voisi niitä kommentoida, mutta tapahtuikin jotain ihan muuta:

– Siinä kohdassa, kun tiesin, että meille on tulossa taidenäyttely, niin esitin sellaisen hölmön kysymyksen, että lähdetkö mukaan ja hän vastasi, että mikä ettei, ja hän vielä kertoi, että hän voisi tuoda sinne ”joitain kivaa”.

Hienointa tulevassa näyttelyssä on se, kuinka suuren vastuun oppilaat ovat saaneet näyttelyn järjestämisessä. Leinonen on taiteilijana suuri nimi, mutta hän on näyttelyssä vain vierailijana. Pääosassa ovat oppilaiden työt:

– Kysyin Leinoselta, että onko hänellä mitään toiveita millaisia töiden pitäisi olla ja hän sanoi, että ei missään nimessä, että juuri sellaisia töitä mitä oppilaat haluavat tuoda.

– Monet kysyivät, että saako tuoda kotoa töitä ja sanoin, että minä en ole mikään portinvartija, että se on teidän näyttelynne.

– Minusta on hienoa, että tässä kuvataidemaailma kohtaa koulun kuvataidemaailman ja ne puhuvat jotain vuoropuhelua, Mäkitalo-Aho tunnelmoi.

Katso myös oppilaiden tekemä Leinosen haastattelu tästä.

Näyttely pidetään Mäntsälässä Keskuskatu 2b:ssä 27.11. ja on auki kello 14–17.