Elämä taas raiteilleen – Starttivalmennus aloitti toiminnan lokakuussa

Nuorten osallisuutta ja hyvinvointia on edistetty Mäntsälässä tehokkaasti monenlaisten palveluiden avulla.

Tänä syksynä nuorille suunnattujen palveluiden kirjo laajeni entisestään, kun kunnan vapaa-aikapalveluissa alkoi Starttivalmennus, joka toimii hyvänä vaihtoehtona niille nuorille, jotka ovat jääneet vaille työ- ja opiskelupaikkaa:

– Kyseessä on matalan kynnyksen palvelu ja eräänlaisena punaisena lankana on jokaisen nuoren tulevaisuuden suunnitelmien selkeyttäminen. Valmennusjakson tavoitteet toki määritellään jokaisen kohdalla yksilöllisesti, Starttivalmennuksen ohjaaja Tuuli Särkijärvi kertoo.

Konkreettisesti tämä tarkoittaa sitä, että valmennuksessa perehdytään monipuolisesti arjen hallinnan perusasioihin kuten oman talouden hallintaan, terveellisen ruokavalion koostamiseen, omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen ja myös työ- ja opiskeluvalmiuksien edistämiseen.

Toimintaa on neljänä päivänä viikossa ja päivä etenee lukujärjestyksen mukaisesti kello yhdeksästä kahteen. Jokaisella viikolla on oma teema, ja kuluvalla viikolla se oli ”taloustaidot”.

– Käytännössä se on tarkoittanut sitä, että on tutustuttu esimerkiksi KELA:n tukiasioihin, oman talouden budjetointiin ja laskujen maksuun, Särkijärvi kertoo.

Olen hyötynyt siitä, kun on tämä tasainen porukka tässä ympärillä.

Viikoittain vaihtuvien teemojen lisäksi Starttivalmennus-päiviin sisältyy arjen taitojen harjoittelun lisäksi muun muassa liikuntaa, retkiä ja erilaisia tutustumisvierailuja nuorten toiveiden mukaisesti.

Starttivalmennuksessa on kyse valmennusyhteisöstä, jossa jokainen nuori pääsee osallistumaan toiminnan suunnitteluun.

Sosiaalisten taitojen kehittäminen ja säännöllinen päivärytmi ovat hyödyttäneet ainakin valmennukseen osallistunutta Roni Lappalaista:

– Varmaan olen eniten hyötynyt siitä, että kun on tämä tasainen porukka tässä ympärillä, niin on oppinut vähän sosiaalisemmaksi, kun se on ollut minulla aina vähän sellainen ongelma.

Lappalainen on nyt pitänyt lukion jälkeen kaksi välivuotta, jonka aikana arjen hallinta on päässyt Lappalaisen omien sanojenkin mukaan karkaamaan hieman käsistä:

– Minulla oli päivärytmi aivan ”päin mäntyä”, mutta tämä on auttanut tasaamaan, kun on ollut pakko herätä aamuisin ja lähteä.

Tulevaisuuden suunnitelmat näyttävätkin Lappalaiselle nyt selvemmiltä ja valmennus on auttanut häntä etenemään määrätietoisemmin niitä kohti.

Hankkeelle on saatu aluehallintovirastolta valtionavustusta vuoden 2022 heinäkuun loppuun asti.

Mukaan voi tulla kahdella eri sopimuksella. Jos nuori on TE-palveluiden asiakas, niin voidaan solmia työkokeilusopimus, mutta muussa tapauksessa sopimus tehdään Starttivalmennuksen kanssa.

Palvelua voi käydä kokeilemassa parin viikon ajan ennen sopimuksen tekemistä.

Starttivalmennuksen ohjaajat Särkijärvi ja Oona Ruokonen kävivät alkusyksyllä tutustumassa naapurikuntien, kuten Lahden ja Tuusulan vastaavaan toimintaan ja loivat sitten raamit Mäntsälän toiminnalle.

– Toiminta pyörii non-stop-periaatteella, eli mukaan pääsee heti, jos vaan ryhmässä on tilaa. Jos ryhmä tulee täyteen, niin silloinkin on mahdollista tulla tutustumaan ja jäädä odottamaan vapautuvaa paikkaa, Särkijärvi muistuttaa.

STARTTIVALMENNUS LYHYESTI

Starttivalmennus on suunnattu alle 25-vuotiaille mäntsäläläisille nuorille, jotka ovat vailla työ- tai opiskelupaikkaa sekä tarvitsevat tukea jatkosuunnitelmien tekemiseen ja arjenhallintaan.

Jokaisen nuoren kanssa tehdään oma henkilökohtainen suunnitelma ja tavoitteet Starttivalmennusjaksolle.

Valmennusjakson pituus sovitaan yksilöllisesti.

Starttivalmennus toimii maanantaista torstaihin kello 9–14.

Starttivalmennukseen voi hakeutua Ohjaamon tai etsivän nuorisotyön kautta tai ottamalla suoraan yhteyttä Starttivalmennuksen ohjaajiin puhelimitse tai sähköpostilla.

Valmennus toimii osoitteessa Kivistöntie 3.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut