Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miesten mielenterveydestä ei puhuta suomalaisten mielestä tarpeeksi – "Miehet eivät välttämättä aina itsekään tunnista, että mieli voi pahoin"

Vain 15 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että miesten mielenterveydestä puhutaan riittävästi julkisuudessa, selviää Mehiläisen teettämästä Tuhat suomalaista -tutkimuksesta.

– Miehet eivät välttämättä aina itsekään tunnista, että mieli voi pahoin, sanoo tiedotteessa Mehiläisen yksilö- ja pariterapeutti Jouni Pölönen.

Tuhat suomalaista -tutkimus tutkimus kertoo myös, että naisista 47 prosenttia on hakenut tai harkinnut hakevansa apua mielenterveysongelmiinsa. Miehillä vastaava luku on 25 prosenttia.

Miesten mielenterveysongelmat jäävätkin usein piiloon. Liian usein apua haetaan vasta, kun tilanne on ehtinyt pahaksi.

– Kun puhutaan esimerkiksi päihteistä ja onnettomuuksista, johtavat miehet tilastoja. Mielenterveydestä itsestään puhutaan kuitenkin yllättävän vähän. Siksi lähdimme Mehiläisessä yhdessä saunojen kanssa nostamaan esiin avoimen keskustelun merkitystä. Päätimme viedä terapiat tällä viikolla paikkaan, jossa aito keskustelu korostuu, saunaan, kertoo Pölönen tiedotteessa.

Mehiläinen järjestää mielenterveysviikolla kolmessa kaupungissa suomalaisten saunojen kanssa sarjan miehille suunnattuja terapiasaunavuoroja.

Saunatapahtumia on maanantaina Helsingissä Kotiharjun saunassa, tiistaina Tampereella Rajaportin saunassa ja torstaina Turussa Forum saunassa. Maksuttomille saunavuoroille ilmoittaudutaan ennakkoon.

Mehiläisen johtavan psykologin Thea Strandholmin mukaan esimerkiksi ärtyneisyys, aggressio tai riskikäyttäytyminen saattavat olla miehillä merkki masennuksesta tai surusta, eikä näitä aina osata yhdistää toisiinsa.

– Väyliä löytää sopivaa tukea ja apua on syytä laajentaa, jotta kukaan ei jää yksin. Kynnys oman psyykkisen hyvinvoinnin huoltamiseen voisi olla yhtä matala, kuin kuntosalilla käynti, Strandholm jatkaa tiedotteessa.

Pölönen kertoo, että mielen oirehtiminen voi näkyä monella tavalla. Tämä on yksi syy siihen, että miehet eivät aina tunnista, että mieli voi pahoin, ja osaa hakea apua ajoissa.

– Kun mieli oirehtii, se voi näkyä esimerkiksi unettomuutena, vetäytymisenä tai hyökkäävänä toimintana, mutta toisinaan myös suorittamisena tai turruttamisena, Pölönen sanoo.

Moni turruttaa pahaa oloaan myös esimerkiksi liialliseen työntekoon, pelaamiseen tai urheiluun.

– Myös kadonnut elämänilo tai selittämätön ahdistus voivat olla merkkejä siitä, että mieli ei voi hyvin, Pölönen jatkaa listaa.

Tiedotteessa kerrotaan, että Mehiläisen vastaanotoilla miehiä huolettavat muun maussa työhön liittyvät asiat, parisuhde, päihteiden käyttö, itsetunto- ja vuorovaikutusongelmat.

Esimerkiksi tietotulva ja jatkuva sosiaalisen median käyttö altistavat myös miehiä yhä enemmän mielenterveyden haasteille.

– Näillä on suoria vaikutuksia psyykkiselle hyvinvoinnille. Odotukset voivat olla korkeat vaikkapa elintason osalta, ja sosiaalinen media altistaa jatkuvalle vertailulle, Pölönen toteaa.

Mehiläisen teettämän IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin internetissä IROResearch Oy:n valtakunnalliseen kuluttajapaneeliin. Tutkimushaastatteluja tehtiin 1 000. Tutkimuksen tiedonkeruuaika oli 19.–27.10.2021.