Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi tutkii laajaa petosrikosta, jossa on myyty olemattomia tuotteita – viime viikko oli kiireinen myös hälytysten kannalta

Poliisin viime viikko oli valvonta- ja hälytystoiminnan kannalta varsin kiireinen, vaikka tehtävien kokonaismäärässä olikin havaittavissa hienoista laskua.

– Tehtäviä meillä oli viime viikon aikana kaiken kaikkiaan 1800, joista vajaat 700 painottuivat viikonloppuun. Varsinkin viikkonloppuyöt olivat meillä vilkkainta aikaa ja sinne painottuivat myös kotihälytystehtävät. Myös koronan vaikutukset näkyvät edelleen selvästi poliisitehtävissä erilaisina yksilön suojaan liittyvinä tehtävinä, kertoo komisario Jarmo Ojala Itä-Uudenmaan poliisista.

– Yleisten paikkojen pahoinpitelyrikoksia meille kirjattiin viime viikolla 27 ja yksityisten paikkojen pahoinpitelyrikoksia 30, kun vastaavat luvut olivat edellisellä viikolla 20 ja 32. Viime viikolta kirjattiin kuusi ryöstörikosta, jotka kaikki tapahtuivat ilta- ja yöaikaan. Myös erilaiset henkeen ja terveyteen kohdistuvat rikokset olivat nousussa ja edelleen on havaittavissa, että erilaisia teräaseita, käsiaseita tai muita vaarallisia astaloita on paljon liikenteessä, Ojala jatkaa.

Muuten tehtävät olivat pitkälti päihtyneitä, häiriökäyttäytymisiä, rattijuoppoja, omaisuusjuttuja, virka-apujen hoitamista, etsintäkuulutettujen hakuja, liikenteestä aiheutuvia tehtäviä sekä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvontaa paikoissa missä ihmisiä liikkuu ja oleskelee.

Hirvieläinten syksyinen liikkuminen näkyi liikenneonnettomuuksissa. Erilaisia liikenteestä aiheutuvia tehtäviä poliisilaitoksen alueella oli viime viikon aikana 122, joista eläinkolareita oli 64.

– Lisäksi liikenteestä tavattiin seitsemän kuljettajaa, joiden epäillään syyllistyneen vakavaan piittaamattomuuteen liikenneturvallisuutta kohtaan sekä yksi kuljettaja, jonka epäillään syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, kertoo komisario Asko Sartanen.

Porvoon Hamarissa lokakuun lopussa tapahtunut törkeän ryöstön ja väkivallanteon tutkinta on edennyt. Teosta epäilty viisikko on vangittuna ja esitutkinta valmistuu vuodenvaihteeseen mennessä.

– Tapauksessa uhrin asuntoon oli menty ovi rikkomalla ja uhria oli pahoinpidelty asunnossa. Uhrilta oli vaadittu rahaa ja tältä oli anastettu omaisuutta, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja Freddie Cederlund.

Tutkittavana on myös laaja 78 tapausta käsittävä petosrikokokonaisuus. Petokset ovat tapahtuneet marraskuun 2019 ja marraskuun 2021 välisenä aikana.

– Tekotapa on noudatellut tapauksissa samaa kaavaa, eli epäilty on myynyt omilla ilmoituksillaan muun muassa olemattomia Marimekon ja Iittalan merkkituotteita Internetin ja Facebookin myyntikanavilla tai vastannut ostetaan ilmoituksiin ja tarjonnut tuotteita, kertoo tutkinnajohtaja rikoskomisario Krista Vallila.

– Tämä epäilty sarjapetostelija on ollut tapauksissa siis aina maksun saava osapuoli eikä hän ole jättänyt tilattuja tai saamiaan tuotteita maksamatta. Yksittäisinä juttuina nämä petokset ovat pieniä, mutta niistä on aiheutunut harmia ja vahinkoa useille kymmenille ihmisille. Rikoshyöty tässä petossarjassa on ollut noin 1500 euroa, Vallila jatkaa.

Epäilty ei ole toiminut Facebookissa omalla nimellään vaan epämääräisillä nimimerkeillä. Asianomistajat eli tapauksen uhrit kertoivat kuulusteluissa, että tajuttuaan tulleensa huijatuiksi he olivat löytäneet netistä melko helposti tietoa siitä, että samanlaisia tapauksia oli ollut muitakin. Toisin sanoen osa asianomistajista olisi voinut välttyä rikokselta, jos he olisivat tarkastaneet myyjän taustoja. Poliisista kuitenkin muistutetaan, että jos levittää rikoksesta epäillyn tietoja netissä tai varoittaa muita, saattaa itsekin syyllistyä rikokseen. Petosrikoskokonaisuuden esitutkinta on loppusuoralla ja se siirtyy seuraavaksi syyttäjälle syyteharkintaan.

Poliisilaitoksen monialaisen Rapido-ryhmän partiot tekivät viikonloppuna taksivalvontaa Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella.

– Taksinkuljettajat kokivat poliisin tekemän valvonnan erittäin tervetulleeksi ja yhteistyö sujui hyvässä hengessä, kertoo komisario Anne Tuomisto.

– Tarkastuksia tehtiin useita kymmeniä ja oli hienoa huomata, että takseissa asiat olivat pääsääntöisesti kunnossa ja tarvetta oli lähinnä vain ohjeistukselle ja huomautuksille, Tuomisto jatkaa.

– Taksivalvonnan lisäksi saimme muun muassa tehtyä 81 tutkittaviin juttuihin liittyvää kuulustelua, joka on Rapidon tähänastisen historian paras tulos, kehuu Tuomisto.