Apteekkari Vesa Kujala lahjoitti jää- ja keilahallille laitteen, jonka hän toivoo jäävän vaille käyttöä

Mäntsälän jäähalli ja keilahalli saivat defibrillaattorin lokakuun lopussa. Defibrillaattori eli deffa on tarkoitus sijoittaa helposti saatavalle paikalle esimerkiksi hallien sisäänkäynnin ala-aulaan.

– Toivottavasti tätä ei jouduta ikinä käyttämään, laitteen lahjoittaja, apteekkari Vesa Kujala sanoi.

– Yleensä kun jonkun tämmöisen laitteen saa, niin sille toivoo kovaa käyttöä. Nyt ei, sanoi puolestaan vastaanottaja, Mäntsälän Jäähalli Oy:n toimitusjohtaja Jorma Taljavaara.

Kujala kertoo käyttäneensä asiantuntijana ystäväänsä, joka tuntee ensiapulaitteet hyvin.

– Tämän pitäisi olla kestävä ja mahdollisimman pitkään huoltovapaa. Lätkät ja paristot pitäisi kestää viisi vuotta, Kujala sanoi.

Jalkapallon EM-kisoista on jäänyt monelle mieleen Suomen ensimmäinen ottelu ja tanskalaispelaaja Christian Eriksenin sydänpysähdys.

– Nuori, terve ja kaikin puolin hyväkuntoinen pelaaja voi saada kohtauksen. Silloin tällainen laite on hyvä olla, halliyhtiön hallituksen edustaja Jari Sillanpää sanoi.

Laite ei siis suinkaan ole pelkästään keilahallin ikääntyneemmälle käyttäjäkunnalle. Tosin keilahallissa käy paljon nuoria, sillä siellä on tarjolla lapsia kiinnostavia peliohjelmia Angry Birds-keilaohjelmasta alkaen.

Defibrillaattori eli sydäniskuri on laite, jossa sähköimpulssilla yritetään korjata epänormaalisti käyvän sydämen lyönti normaaliksi. Deffan hinta on noin 2000 euroa.

Laitteen käytön pitäisi olla helppoa.

– Lait opastaa käyttäjäänsä. periaatteessa kuka tahansa osaa sitä käyttää kun vain tarttuu toimeen, Kujala sanoo.

Jäähallilla on siinä mielessä hyvä tilanne, että siellä on myös ensiapukoulutuksen käynyt työntekijä.

Sillanpäällä on henkilökohtainen kokemus sydänkohtauksen saamisesta Mäntsälän jäähallissa helmikuussa 2012. Hän sai ottelussa tapahtuneen kontaktin jälkeen kohtauksen, jonka jälkeen pääsi joukkuekaverin kyydissä Hyvinkään sairaalaan. Se, että kyseessä oli sydänkohtaus todettiin vasta Hyvinkään sairaalassa.

Kommentoi

Palvelut