Mäntsälän Urheilijoiden ampumajaoston hankkeelle myönnettiin Silmu Ry:n palkinto – "Ei tarvitse enää kiikareilla tiirailla"

Mäntsälän Urheilijoiden ampujien hankevastaava Touko Koivisto (oik.) vastaanotti palkinnon Silmu Ry:n hankevastaava Heli Tommiskalta (kesk.) ja toimistopäällikkö Tiina Kurjelta. Taustalla uudet taululaitteet. Jesse Helminen

Jesse Helminen

Silmu Ry myönsi Mäntsälän Urheilijoiden ampumajaostolle vuoden 2021 Yleishyödylliset hankkeet -palkinnon.

Hankkeessa uusittiin Monitoimitalon ilma-aseradan taululaitteet ajanmukaisiksi.

Palkinto jaettiin Monitoimitalolla 11.11.

Uudistaminen tuli todellakin tarpeeseen. Vanhojen nauhataulujen aikaan osumien tarkistaminen oli työlästä hommaa:

– Vanhassa nauharullassa oli tietty määrä tauluja ja niitä rullattiin aina lisää paikalleen. Seinän takana oli tulkkauspari, joista toinen tulkkasi ja toinen kirjasi.

- Nyt tulkkaus hoituu automaattisesti, eikä tarvitse paljon toimitsijoita ja lisäksi tulokset ovat 100 prosenttisesti oikein, kertoo MU:n ampumajaoston hankevastaava Touko Koivisto.

Uusissa, kotimaisen Inband Oy:n valmistamissa tauluissa osumat kirjataan ylös elektronisesti ja osuman näkee välittömästi kannettavan tietokoneen ruudulta.

Ylimääräisiä johtojakaan ei tarvita, sillä taulu on yhteydessä tietokoneeseen bluetooth-yhteyden kautta.

Itse taulussa neljä mikrofonia rekisteröi osuman kymmenesosan tai sadasosan tarkkuudella:

– Kukaan ei oikein viitsi laittaa enää nauhataulua, kun tämä on niin paljon helpompaa. Ei tarvitse enää kiikareilla tiirailla. Koivisto iloitsee.

Harrastajien ja talkooporukan vähetessä kilpailuja on nyt myös huomattavasti helpompi järjestää, sillä ennen uudistusta kilpailuissa täytyi olla kymmeniä henkilöitä toimitsijana.

Itse hanke nytkähti liikkeelle jo vuonna 2018, kun Mäntsälän Urheilijoiden ampumajaosto oli yhteydessä Silmuun.

Hakemus laitettiin sisään ja kun Silmulta näytettiin vihreää valoa hankkeelle, niin jaosto pääsi tilaamaan ensimmäiset taulut.

Hankinnassa ratkaisevaa oli kotimaisuus, mutta myös hinta. Sveitsiläinen SIUS ja norjalainen Megalink olivat kotimaista Inbandia huomattavasti kalliimpia vaihtoehtoja.

Tosin erojakin on, sillä Inbandin tauluja ei voisi käyttää kansainvälisissä kilpailuissa, mutta kotimaiset tulokset ja ennätykset taululaitteilla hyväksytään.

– 2018 keväällä saimme yhden laitteen testattavaksi ja loppu kesällä tuli kymmenen lisää. 2019 syksyllä vielä kymmenen lisää ja vuodenvaihteessa 9, eli 30 laitetta yhteensä, Koivisto kertoo.

Rahat ampumajaosto sai takautuvasti, josta osa tuli EU:n tukena, osa Ely-keskuksen tukena ja osa kuntarahoituksena.

– Hakemus tehtiin ennen laitteiden tilaamista netissä. Soitin vielä perään ja kysyin, että voidaanko hankkia laitteita ja lupa tuli.

Tukipäätös saapui sitten viimein marraskuussa 2020.

Palkitsemistilaisuudessa Silmu Ry:n hankevastaava Heli Tommiska kehui MU:n ampumajaostoa hyvästä ja sujuvasta yhteistyöstä:

– Meillä on ollut hyvä asiakassuhde, ja kaikki on toiminut oikein hyvin ja viimeisen päälle huolella.

Lisäksi hankkeesta sanottiin, että sillä on ollut hyvä näkyvyys mediassa ja hankkeen eteneminen toteutumisaikana oli sujuvaa.

Lisäksi palkintokriteereissä kerrottiin, että hanke hyödyttää kaikenikäisiä ja parantaa harrastusmahdollisuuksia.

Edit 24.11.2021: Korjattu SIUS-yrityksen kotimaa Saksasta Sveitsiksi.

Kommentoi

Palvelut