Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Piti tämäkin kortti katsoa” – Mäntsälän Yrittäjät palkitsivat lokakuun lopullaPyörähuolto M. Mattilan Vuoden Nuori Yritys -palkinnolla

Mattila perusti yrityksensä vuonna 2017. Takana hänellä oli yli 15 vuoden työkokemus urheiluliikkeessä, jossa hän huolsi pyöriä, suksia ja luistimia. Yrittämisen suhteen Mattila kuvaili aloitusta niin, että ”piti tämäkin kortti katsoa”.

Ja kannattihan se katsoa, sillä yritys on vastannut hyvin asiakkaiden tarpeisiin. Kiirettä on pitänyt, ja etenkin monipuolisuus on pitänyt Mattilan kiireisenä myös talvikautena. Pyörähuoltojen osalta suurin sesonki on jo mennyt ja nyt kuntoilijat kaivavat esiin sukset ja luistimet:

– Ihmiset on aika hienosti heränneet hyvissä ajoin talvikauteen, että tällaisia Lappiin lähtijöitä on ollut jo asiakkaina, Mattila kertoo.

Sesonkiluonteisuuden vuoksi työt painottuvat tuppaavat yleensä painottumaan kausien alkuun. Lumien sataessa maahan työtahti kiristyy ja keväällä lumien sulaessa kalenteri täyttyy pyörähuolloista. Sen vuoksi Mattila kehottaakin ihmisiä tuomaan pyöränsä huoltoon nyt, niin ne ovat sitten ajokunnossa heti keväällä.

Viime vuodet ovat olleet yrityksille vaikeaa aikaa. Mattilalle tilanteessa on ollut positiiviset, mutta myös negatiiviset puolet. Alkuun pyöriä tuli huoltoon reippaasti:

– Varsinkin korona-aikana ihmiset kaivoivat varastoista oikein kunnon raakileet esille ja silloin niitä korjailtiin parhaan mukaan ajokuntoisiksi ja turvallisiksi.

Mitä pidemmälle kriisi on jatkunut, niin sitä enemmän myös Mattilalle on tullut ongelmia asian kanssa. Kansainvälisten toimitusketjujen sakkaaminen näkyy myös hänellä. Etenkin vaihteistoihin liittyvien osien, kuten ketjujen, rattaiden ja kampisarjojen saatavuudessa on ollut ongelmia:

– Varaosien suhteen on ollut hieman hankalaa, että hieman on vinkkiä maahantuojilta tullut, että ”malttia malttia”, voi mennä kauan ennen kuin osia alkaa tulla.

– Joitain käytettyjä osia pyrin hyödyntämään ja kerron asiasta myös asiakkaille, että näin voidaan saada pyörä liikkeelle.

Yritys toimii sesonkien rytmissä ja kuukausi kerrallaan, mutta Mattila katsoo myös jo tulevaisuuteen. Sähköpyörät ovat tekemässä vahvasti tuloa kaikkien saataville ja se olisi asia, mihin yrittäjä haluaisi tarttua:

– Muutenhan ne ovat toiminnaltaan kuin pyöriä, mutta sähköihin en saa koskea. Se täytyy sitten jossain vaiheessa miettiä, että pitäisi käydä siihen oma koulutuksensa, kun vian tullessa se on osa vaihdettava.

Myös laajentaminen on käynyt mielessä:

– Kyllä se varmaan siihen menee, mutta kun jo näissä menee oma aikansa, niin täytyy ehkä miettiä muita ratkaisuja, kuten esimerkiksi jos joku toinen tulisi niitä tekemään.