Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bussimatkalle Järvenpäähän myynnissä eri hintaisia lippuja – "on tehty sellainen poikkeusjärjestely"

Tuusula liittyi HSL-kuntayhtymään vuoden 2018 alussa ja Järvenpää aikoo liittyä mukaan vuoden 2022 alussa. Mäntsälä ei ole vielä liittymässä HSL:ään, joten lipun ostamisesta bussilinjalle 665A on tullut monelle monimutkainen asia.

Asia on askarruttanut kuntalaisia pitkin vuotta ja viimeisimpänä toimitukseen yhteydessä ollut henkilö kertoi, että kuljettaja oli kehottanut häntä istumaan Mäntsälässä bussiin ja ostamaan HSL:n matkakortilla D-vyöhykkeen lipun heti, kun linja-auto on Hyökännummella Tuusulan puolella ja HSL:n alueella.

Kuinka tällainen käytäntö on mahdollista?

– Se on HSL:n tilaamaa liikennettä, joka on tehty yhteistyössä meidän kanssa (Ely-keskus), ja siellä on tehty sellainen poikkeusjärjestely, että HSL:n mobiili D-lipulla voi matkustaa Mäntsälään, eli asiakkaiden pitäisi Mäntsälästä lähtiessään ja Mäntsälään päin mentäessä ostaa mobiilisovelluksella D-vyöhykelippu, kertoo Ely-keskuksen joukkoliikenneasiantuntija Jonna Uski.

Linja 665A kulkee väliä Hyrylä–Mäntsälä, eli matka kulkee HSL:n alueella, mutta myös kunnissa, jotka eivät kuulu HSL:n alueeseen.

Edellä mainitussa toimitukseen tulleessa kertomuksessa ongelmana oli siis se, että lippua ei voi ostaa HSL:n matkakortilla, sillä Mäntsälä ei kuulu HSL:n alueeseen. Lippua ei voi myöskään ostaa käteisellä:

– Käteistä ei enää käytetä, sillä siitä luovuttiin viime keväänä koronan vuoksi kaikissa HSL:n busseissa kuljettajien turvallisuuden ja hygienian takia, Uski selventää.

Matkalipun voi myös ostaa Matkahuollon nettipalvelusta tai sovelluksella, mutta silloin matkalippu pitäisi olla ostettuna jo tuntia ennen matkaa. Myös lipun hinta on eri riippuen mitä kautta on lipun ostanut.

Edullisin ja helpoin vaihtoehto on käyttää HSL:n mobiilisovellusta. Silloin ei kannata käyttää reittihakua, sillä reittihaku ei tarjoa mitään HSL:n lippua kyseiselle välille, vaan kannattaa ostaa suoraan HSL:n vyöhykelippu D. Tällöin hinnaksi tulee 2,80 euroa.

Tätä myös Ely-keskus suosittelee.

Matkahuollon nettisivujen ja sovelluksen kautta hinta on kalliimpi, 7,60 euroa.

R-kioskilta ostettu yksittäinen vyöhykelippu D maksaa 3,20 euroa, mutta sillä ei voi matkustaa Mäntsälästä lähdettäessä tai Mäntsälään päin tultaessa.

Asiaa ei myöskään varmasti helpota se, että kyseiset lippuhinnat ja HSL:n vyöhykelippu on käytössä vain Ely-keskuksen ajamalla linjalla 665A.

Väliä ajaa myös yksityiset bussiyhtiöt, kuten Ventoniemi Oy ja Liikenne Seppälä Oy, joiden ajamalle vuorolle lipun voi ostaa hintaan 7,80 euroa. Näille vuoroille lipun voi myös ostaa kuljettajalta käteisellä ja pankkikortilla.

Kannattaa siis olla tarkkana aikataulujen kanssa ja mihin bussiin on nousemassa ja puhelimeen kannattaa olla ladattuna HSL:n sovellus, sillä mobiililippu on sekä halvin, että nopeiten tilattavissa.

Ely-keskuksen ja HSL:n sopimus ja linjan 665A ajaminen näin tulee jatkumaan ainakin vuoteen 2024 asti.