Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL-johdon pitää erota, vaatii professori Scheinin: Koronan hoito tyrittiin – "Selitykset eivät nyt riitä"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johdon pitäisi erota, vaatii professori Martin Scheinin Twitterissä.

– Selitykset eivät nyt riitä. Maan hallituksen pitää myöntää että 6.9. tehtiin iso virhe. THL:n johdon tulee ottaa vastuu virheestä ja erota. Tarvitaan uskottava johtajuus väestön suojaamiselle ja rokottamiselle talven yli, Scheinin kommentoi genomitutkija Tuuli Lappalaisen aloittamassa viestiketjussa eilen.

6. syyskuuta hallitus päätti, että valtakunnallisista koronarajoituksista ja kattavista suosituksista luovutaan, kun 12 vuotta täyttäneen väestön rokotuskattavuus on 80 prosenttia. Hallitus päätti kuitenkin aloittaa uuden hybridistrategiansa toimeenpanon jo tätä aiemmin. Uuden strategian mukaan yhteiskunnan eri toimintoja ei enää rajoiteta ja tartuntaryppäiden yhteydessä rajoitetaan vain suuren riskin toimintoja. Riskiarvio perustuu THL:n 6. syyskuuta julkaisemaan taulukkoon eri toimintojen riskeistä.

Scheininin mukaan THL:n johdon pitäisi erota, koska sen hallitukselle antamista mallinnuksista puuttuivat koronakuolemat. Hallitus käytti mallinnusta uuden hybridistrategiansa pohjana.

– Kantelin oikeuskanslerille, Scheinin kirjoittaa ja liittää mukaan kuvan, joka hänen mukaansa on oikeuskanslerin 24. kesäkuuta antama ratkaisu.

Kuvassa kerrotaan muun muassa, että THL:n ylilääkärin mukaan koronakuolleisuuteen ja kuolinsyyn merkitsemiseen liittyy merkittävää epävarmuutta, mistä syystä kuolemia ei tule pitää yksiselitteisenä pandemian etenemisen mittarina tai rajoitustoimien perusteena.

Lainaus on herättänyt tyrmistystä kommentoijissa.

– Karmiva totuus: se mitä Suomessa on 2–3 viime kuukautta tehty tarkoittaa valintaa, että lasten tulee sairastaa korona vakavista tai pitkäaikaisista riskeistä huolimatta JA vanhat ja hauraat saavat nyt kuolla, jotta nuoret ja työkuntoiset saavat elää ”vapauden" väärässä illuusiossa, Scheinin kritisoi.

Scheinin kritisoi tänään myös sitä, että epidemian vakavuuden mittarina käytetään tehohoidon kuormitusta. Hänen mukaansa tehohoidon kuormitusluku kertoo vain tehohoidon kuormituksesta, ei epidemian vakavuudesta.

– Koronakuolemat seuraavat sairaalaan otettujen kokonaismäärää.

– Suomella on käsissään kriisi ja edessään musta joulu, Scheinin ennakoi eilen.

Scheinin on suomalainen oikeustieteilijä, kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori. Hän on kommentoinut paljon koronapandemiaa ja sen hoitoa.

Scheininin vaatimuksesta kirjoitti aiemmin tänään Verkkouutiset.