Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jäävätkö lähiliikenteen vyöhykkeet historiaan? Tällaisia vaihtoehtoja HSL miettii matkalippujen hinnoitteluun – Yhtä mallia moni pitää oikeudenmukaisena

Helsingin seudun liikenne (HSL) tutkii erilaisia malleja lippujen hinnoitteluun. Nyt on käytössä ABCD-vyöhykemalli, mutta jatkossa koko alue saattaa olla samaa vyöhykettä.

HSL aikoo selvittää, olisiko vyöhykkeiden välisiä hintasuhteita tarpeen hienosäätää, muuttaa vyöhykkeiden määrää, poistaa vyöhykkeet kokonaan tai ottaa käyttöön uudenlaisia lippuja.

HSL kertoo tiedotteessaan, että nykyiseen vyöhykemalliin ollaan monin tavoin tyytyväisiä. HSL:n tekemien kyselyiden ja selvitysten perusteella se on hyvä ja selkeä tapa hinnoitella lippuja.

Malliin suhtaudutaan eri tavalla riippuen siitä, missä henkilö asuu. A- ja B-vyöhykkeellä asuvat ovat tyytyväisimpiä ja C-vyöhykkeellä asuvat kriittisimpiä.

Lipun hinta vaikuttaa tyytyväisyyteen. Jos asuu vyöhykerajan lähellä, mutta kalliimmalla lipun hinnan puolella, aiheuttaa se tyytymättömyyttä.

Nykyisen vyöhykemallin, sen erilaisten versioiden ja tasahinnoittelun lisäksi on selvitetty myös omavyöhykemallin ja kilometripohjaisen hinnoittelun sopivuutta HSL-alueelle. Nämä molemmat mallit on kuitenkin jätetty pois jatkotarkastelusta.

Omavyöhykemallissa asiakas ostaisi lipun itse määrittämälleen alueelle, jolla hän yleensä liikkuu. Malli todettiin asiakastestauksissa liian monimutkaiseksi.

Kilometripohjaisessa mallissa lipun hinta määräytyisi matkan pituuden mukaan, ja lippu veloitettaisiin matkan päätyttyä. Kyselyissä moni asiakas piti mallia oikeudenmukaisena. Tämän mallin vaatimat teknologiat ovat kuitenkin vielä kehitysvaiheessa.

Lisäksi HSL selvittää mahdollisuuksia ottaa käyttöön esimerkiksi ilta-, viikonloppu- ja ryhmälippuja.

HSL uudistaa myös matkalippujen maksamista ja käyttämistä. Jatkossa lippu tallentuu käyttäjätilille. Matkustamiseen voi käyttää HSL-sovellusta, HSL-korttia tai maksukorttia.

– Olemme tarkastelleet erilaisten hinnoittelumallien vaikutusta lippujen hintoihin, joukkoliikenteen käyttöön ja jäsenkuntien maksuosuuksiin. Malleista on kerätty palautetta asiakkailta ja sidosryhmiltä, kertoo tiedotteessa osastonjohtaja Mari Flink.

Marraskuussa HSL tekee vielä asiakashaastatteluja. Hinnoittelumallien ja lippujen kommentointi avautuu tammikuussa HSL:n verkkosivuilla. Valittavasta hinnoittelumallista tehdään päätösesitys tulevana keväänä ja päätös mallista tehdään ensi syksynä.

HSL on kuntayhtymä, jonka jäsenkuntia ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kerava, Sipoo, Tuusula, Kirkkonummi ja Siuntio.