Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jari Heikkilä on vuoden 2021 turvallisuustyön vapaaehtoinen – "Se luo hyvänolon tunteen, kun tietää tehneensä nuoret onnellisiksi"

Uudenmaan pelastuslaitoksen palotarkastajana toimiva Jari Heikkilä on saanut Turvallisuus ja riskienhallinta -lehden arvokkaan tunnustuksen monipuolisesta vapaaehtoistoiminnastaan. Lehti jakaa vuosittain yhteistyössä 27 organisaation kanssa Finnish Security Awards -turvallisuuspalkinnot, joista Heikkilä sai turvallisuustyön vapaaehtoinen -palkinnon. Tunnustus on tullut oikealle henkilölle: Heikkilä on toiminut Lions-klubissa 31 vuotta ja vapaaehtoistyötä on kertynyt palokuntanuorten hyväksi noin 12 500 tuntia.

– Liittyessäni palokunnan poikaosastoon 1971 oli varustuksena pelkkä palokuntapusero ja palokuntanaisten sponsoroimat kumisaappaat ja villasukat, muistelee Heikkilä.

Varusteista oli puutetta, leireille pääsi vain osa nuorista rahan puutteen vuoksi.

– Tullessani täysi-ikäiseksi ja siirtyessäni osaston kouluttajaksi päätin luoda nuorille mahdollisuuden harrastaa ilmaiseksi. Se merkitsi tavoitetta hankkia kaikille varusteet ja mahdollisuuden osallistua harjoituksiin, leireille ja kilpailuihin, oli perheen taloudellinen asema mikä tahansa.

Heikkilän panos näkyy: hän on kouluttanut Mäntsälän VPK:n nuoriso-osastossa yli 1200 nuorta ja vaikuttanut merkittävästi siihen, että toiminta on jatkunut aktiivisena vuosikymmeniä.

Vapaaehtoistyöhön on kuulunut mm. säännöllinen kerhotoiminta viikoittain, leirien järjestäminen, tukihenkilönä ja kouluttajana ja osastonjohtajana toimiminen.

Heikkilän ansiosta Mäntsälän palokuntaan perustettiin Suomen ensimmäinen varhaisnuoriso-osasto.

Lions Clubin toimintaan Heikkilä pyydettiin aktiivisuuden takia.

– Vuodesta 1990 lähtien olen osallistut sataprosenttisesti kaikkiin kuukausitapaamisiin sekä ollut klubimme tärkeimmän aktiviteetin suurin varojen kerääjä hankkimalla mainoksia syksyiseen markkinamainosliitteeseen.

Heikkilä kertoo oman työnsä kautta kohdanneensa paljon avuntarvitsijoita. He ovat erilaisten onnettomuuksien vuoksi menettäneet omaisensa tai omaisuuttaan.

– Lions-toiminnassa suurin tyytyväisyys tulee, kun näen lahjoituksen saaneen kasvoilta ilon. Olipa kyse lahjakortista, tavarasta tai rahasta vähävaraisille, joilla rahat eivät riitä esim. lääkkeisiin tai he tarvitsevat muuten henkilökohtaista avustusta.

– Palokuntanuorten ja VPK-toiminta on tuottanut vuosien varrella paljon ikuisia ystäviä. Se luo hyvänolon tunteen, kun tietää tehneensä nuoret onnellisiksi opettamalla heille tärkeitä kansalaistaitoja. Niitä he sitten voivat opettaa muille. Olen nähnyt kymmenien nuorten saaneen kipinän pelastus- ja hoitoalalle.

Heikkilälle hienoja ovat olleet elämykset, jotka nuori saa esim. talvileireillä avannossa käynnistä, polttopuiden pilkkomisesta, kipinän pitämisestä tai teltassa nukkumisesta talvella.

Viime vuosina Jari Heikkilä on tullut tutuksi runoilijana.

– Aloin tehdä turvallisuusviestintää vapaa-ajallani vuonna 2018 runoilun muodossa. Tuolloin Mäntsälän palokuntanaiset saivat idean turvallisuuskalenterin tekemisestä syksyllä 2018. Nyt on ilmestynyt neljäs kalenteri.

Kunnostaan Heikkilä pitää huolta. Juoksu, nyttemmin kävely, soutu ja kaikenlainen liikkuminen takaavat hyvän olon.

Edit 15.11.2021 klo 11: Poistettu virheellinen tieto palkinnon myöntäneestä tahosta,