Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voiko ruokalähetti jättää auton jalkakäytävälle? Poliisi: Ajoneuvon saa pysäyttää kävelytielle vain näillä tarkoilla ehdoilla

Ruokalähetit jättävät usein autojaan toimituksen ajaksi jalkakäytäville, samoin kuin esimerkiksi jakeluautojen kuljettajat tai kiinteistöhuolto. Tämä ei lähtökohtaisesti ole laillista, muistuttaa poliisi.

Poliisin mukaan moottorikäyttöisen ajoneuvon saa pysäyttää jalkakäytävälle tai pyörätielle vain pakottavasta syystä ja vain lyhyeksi ajaksi, jos läheisyydessä ei ole käytettävissä muuta pysäyttämiseen sopivaa paikkaa. Pakottava syy tarkoittaa esimerkiksi hyvin painavan tavaran, kuten flyygelin, lastaamista tai purkamista. Pakottava syy voi olla myös liikuntarajoitteisen ihmisen kyytiin ottamista tai kyydistä jättämistä.

Wolt-kuskit pähkäilevät välillä Helsingin outoja osoitteita – vaikeinta on silti parkkipaikan löytäminen: Said Hasan kertoo keinon, jolla yrittää välttyä parkkisakoilta

– Esimerkiksi ruokaläheteillä, jakeluautojen kuljettajilla, kiinteistöhuollolla ja muilla vastaavilla toimijoilla ei ole lähtökohtaisesti kestävää perustetta pysäyttää jalkakäytävälle, koska heidän kuljettamansa kuorma ei kuorman pienen massan tai pienten mittojen takia tavallisesti edellytä pysäyttämistä jalkakäytävälle tai pyörätielle kuorman purkamista tai kuorman lastaamista varten. Heidän tuleekin kävellä kauempaa tai etsiä parempi ja laillinen pysäyttämis- tai jopa pysäköintipaikka, poliisin tiedotteessa sanotaan.

Tieliikennelain mukaan ajoneuvon lyhytaikainen seisottaminen ei ole pysäköintiä vaan pysäyttämistä. Pysäyttäminen on sallittua myös pysäköintikieltoalueella, jos kuorma on painava. Jalkakäytävälle ajoneuvon saa jättää vain siinä tapauksessa, että ajotielle ei mahdu.

Periaatteena on, että ajoneuvoja saa pysäyttää ja pysäköidä vain niillä tienosilla, joissa ajoneuvolla saa muutenkin ajaa. Lähtökohtaisesti ajoneuvoa ei saa pysäyttää eikä pysäköidä jalkakäytäville, pyöräteille, pyöräkaistoille, suojateille eikä risteyksiin viiden metrin matkalla ennen niitä, linja-autokaistalle tai liikenneympyrään.