Enemmistö suomalaisista velvoittaisi työntekijää kertomaan työnantajalle, onko hän ottanut koronarokotteen vai ei. UutissuomalaisenUSU-gallupin mukaan ajatusta kannattaa 60 prosenttia ja vastustaa 27 prosenttia kansalaisista. 13 prosenttia ei ottanut asiaan kantaa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta pitää USU-gallupin tulosta varsin odotettuna.
– Kyllä se siitä kertoo, että kansalaiset mieltävät rokotussuojan tärkeäksi ja siihen halutaan yhteisvastuullisuutta. Ajatellaan, että tämä on keino yhteisön suojaamiseen.
Yli 60-vuotiaista noin 80 prosenttia suhtautuu myönteisesti työntekijöiden velvollisuuteen kertoa koronarokotustietonsa. Alle 45-vuotiaista näin ajattelee vain hieman alle puolet. Miehet kannattavat velvollisuutta naisia useammin.
– On luontevaa, kun korona on vanhemmissa ikäluokissa kaikkein vaarallisin, että he näkevät tämän tärkeänä, toteaa Tervahauta.
Myös puoluekanta tuo esiin mielipide-eroja. Keskustan ja kokoomuksen äänestäjistä noin neljä viidesosaa velvoittaisi työntekijät kertomaan koronarokotustietonsa. Perussuomalaisten ja vihreiden äänestäjistä myönteisesti tähän suhtautuu vain hieman yli puolet. Vastustajia on eniten perussuomalaisten kannattajakunnassa, yli 40 prosenttia.
Korkeammin koulutetut suhtautuvat muita myönteisemmin rokotustiedon kertomisvelvollisuuteen. Eri ammattiryhmistä opiskelijat ja työväestö vastustavat ajatusta eniten, kun taas eläkeläiset sekä johtavassa asemassa tai yrittäjinä toimivat kannattavat sitä vankimmin.
USU-gallupiin vastasi verkossa tuhat 18 vuotta täyttänyttä mannersuomalaista lokakuun loppupuolella.