Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Avoin kutsu ilmaisiin hirvipeijaisiin – Mäntsälä ja Hyvinkää mukana juhlimassa satavuotiasta Metsästäjäliittoa

Mäntsälä ja Hyvinkää ovat mukana, kun yli 50 paikkakunnalla tulevana lauantaina juhlitaan Metsästäjäliiton 100-vuotista taivalta. Eri puolilla Suomea järjestettäviin ilmaisiin juhlapeijaisiin on koko kansalle avoin kutsu.

Keski-Uudellamaalla juhlitaan sekä Mäntsälässä että Hyvinkäällä. Mäntsälässä peijaiset järjestää Nummisten Metsästysseura ja Hyvinkäällä Hyvinkään-Palojoen Metsästysyhdistys. Hyvinkäällä aloitetaan kello 12 ja Mäntsälässä kaksi tuntia myöhemmin kello 14.

Liiton pääjuhlaa vietetään Helsingin Narinkkatorilla niin ikään lauantaina 6. marraskuuta kello 10–15.

Peijaiset ovat perinteikäs syysjuhla, joita metsästysseurat alkoivat 1950-luvulla järjestää jäsenilleen ja maanomistajille. Siitä kehittyi vähitellen tärkeä osa suomalaista juhlaperinnettä ja erävuotta.

Kuten kaikissa peijaisissa, myös juhlapeijaisissa tarjoillaan hirvi- tai peurakeittoa tai muuta riistaruokaa niin kauan kuin sitä riittää.

Samalla on mahdollisuus tutustua metsästäjiin ja metsästykseen harrastuksena sekä elämäntapana ja/tai keskustella päivänpolttavista metsästysaiheista: valkohäntäpeuroista, susista, lyijyrajoituksista tai vaikkapa riistaruoasta.

Maukas riistaruoka sopii juuri syksyyn. Kestävästi pyydetty riista on hyvä vaihtoehto myös ympäristön kannalta.

Metsästäjäliitto muistuttaa, että Suomessa riistanpyyntiä harjoitetaan kestävän käytön periaatteella. Metsästystä säädellään laeilla ja ottamalla huomioon riistaeläinkantojen suuruus ja kehitys.

Juhlavuoden kunniaksi Suomen Metsästysmuseo ja Suomen Metsästäjäliitto järjestävät yhteistyössä suomalaisen metsästysjuhlaperinteen muistitiedon keruun.

Museo ottaa mielellään vastaan muistitietoa, puheita, lauluja, ohjelmalehtisiä, valokuvia, videoita ja äänitteitä, joita voi tuoda jo viikonlopun juhlapeijaisiin.

Perinnetiedon keruuohjeet löytyvät osoitteesta https://www.metsastysmuseo.fi/peijaiset/ tai ottamalla yhteyttä amanuenssi Pekka Alloseen joko puhelimitse 045 170 1585 tai sähköpostitse pekka.allonen@metsastysmuseo.fi.