Hannu Laurilan ensimmäinen budjettiesitys- Ei veronkorotuksia

Veroprosentti olisi ensi vuonna 21 niin kuin nytkin, mutta vuonna 2023 ehkä 8,61

Kunnanjohtaja Hannu Laurila esitteli ensimmäisen budjettiesityksensä maanantaina 1.11. Pasi Huuhtanen

Pasi Huuhtanen

Mäntsälä on saamassa ensi vuodeksi loppusummiltaan melko yllätyksettömän budjetin keskelle kuntatalouden myllerrysvuosia.

Budjetti on Hannu Laurilan ensimmäinen Mäntsälän kunnanjohtajana. Hän aloitti työssä elokuussa. Budjettiesitys 2022 on Laurilan ensimmäisiä isoja projekteja uudessa työssä.

– Totta kai on niin, että kaikkien asioiden päällä en vielä aivan ole, Laurila miettii ensimmäisen budjettiesityksensä laadintaa.

Esityksen mukaan kunnallisvero säilyisi nykyisellä tasolla eli 21 prosenttiyksikössä. Myöskään muita veroja ei muutettaisi.

Ensi vuoden budjettiin liittyy tavallista enemmän epävarmuutta. Vuosi 2022 on viimeinen, kun sosiaali- ja terveysmenot rahoitetaan kuntien budjeteista. Sote-palvelut tuottaa Keski-Uudellamaalla jo nyt ylikunnallinen Keusote, mutta kunnat ovat maksaneet sote-palveluista talousarvioidensa kautta.

Näin on myös ensi vuonna. Sen jälkeen sote-menot siirtyvät sote-uudistuksen myötä pois kuntien budjeteista. Samalla kunnallisveron määrä tippuu huikeasti. Kun Mäntsälässä maksetaan tänä vuonna kunnallisveroa 21 prosenttia, sen määrä olisi ensi vuonna noin 8,6 prosentin luokkaa, mikäli kunnanvaltuusto hyväksyy Laurilan esityksen.

– Kunnallisveron tuleva prosentti määräytyy tämän hetken tietojen mukaan niin, että kunnallisverosta vähennetään 12,39 prosenttiyksikköä, Laurila kertoo.

Mäntsälän tarkka kunnallisveron prosentti olisi 8,61. Lopullinen päätös siitä, kuinka paljon kuntien veroprosenteista leikataan pois tehdään vasta vähän yli vuoden kuluttua.

Ensi vuoden isoimmat rakentamiskohteet ovat keväällä valmistuva Ehnroosin koulu 3,4 miljoonaa sekä Amandan päiväkodin rakentamiseen käytettävä 2,6 miljoonaa euroa.

Peruskorjauksiin käytettäisiin 2,5 miljoonaa euroa. Näistä kertyy 8,5 miljoonaa esityksessä kaavailluista 11,6 miljoonan euron investointimenoista.

Kunnan taloussuunnitelmassa pidettäisiin mukana uimahallin suunnitteluraha. Se on merkitty vuodelle 2026, eli uimahallin olisi aikaisintaan valmis 20-luvun lopussa.

Uimahallin paikaksi on määritelty alue jäähallin päädystä Mäntsälänjoelle päin.

Uuden Ehnroosin koulun varustamiseen varattaisiin 880 000 euroa. Raha käytetään kalusteisiin, opetusvälineisiin ja muuhun koulunkäynnissä tarvittavaan.

Lainan määrä kasvaa ensi vuonna kunnalla 3,8 miljoonaan euroa ja kunnan lainan määrä on yhteensä 102,2 miljoonaa. Lainaa olisi 4874 euroa asukasta kohden.

Kuntakonsernin tasolla lainan määrä on 190 miljoonaa euroa eli yli 9000 euroa asukasta kohden. Kuntakonserniin kuuluvat kunnan tytäryhtiöt eli energia- ja vesiyhtiö Nivos Oy, vuokra-asuntoyhtiö Mäntsälän Kodit Oy, Mäntsälän Jäähalli Oy, Mäntsälän Yrityskehitys Oy ja Kiinteistöyhtiö Mäntsälän Toimistotalo Oy, joka omistaa hieman yli puolet Etevan toimistorakennuksesta.

Tytäryhtiöistä investointi eli rakentamistarpeita on ensi vuodelle Nivokselle 7,3 miljoonaa, Mäntsälän Kodit Oy:llä viisi miljoonaa euroa.

Jäähalliyhtiö sai tänä vuonna rakennusprojektinsa tehtyä, jolla hallille tehtiin toinen kaukalo rakennus, saneerattiin vanha ja rakennettiin keilahalli. Tähän kului rahaa vähän yli 13 miljoonaa euroa.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Mäntsälässä sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Palvelut