Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL: Hoitajilta voitaisiin vaatia koronapassia – Näin vastasivat ministeriö ja hoitajien etujärjestö

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) esitti perjantaina, että työantaja voisi koronapassin avulla varmistaa hoitohenkilöstön rokotussuojan.

Koronapassia voitaisiin käyttää hoitohenkilöstön työkelpoisuuden varmentamiseksi, THL tiedotti perjantaina.

– Ehdotuksemme mukaan koronapassista voitaisiin säätää pandemian ajaksi tartuntatautilakiin tilapäinen pykälä, jolla voitaisiin tarvittaessa velvoittaa tai sallia koronapassin käyttö hoivahenkilöstön työkelpoisuuden varmistamisessa, THL:n ylilääkäri Otto Helve arvioi.

Tämän lisäksi Helve muistutti THL:n tiedotteessa, minkä takia koronapassin käyttö näin olisi perusteltua.

– Koronapassin käytöllä voisimme paremmin suojata ikääntyneitä ja muita hoivattavia.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiedotti myös perjantaina ja ilmoitti vastaanottaneensa THL:n lausunnon koronapassin laajentamisesta eli sote-työntekijän rokotestatuksen tarkistamiseen rajatuissa hoiva- ja hoitoalan tehtävissä.

Voisimme paremmin suojata ikääntyneitä.

Otto Helve

STM tiedotti pitävänsä ehdotusta kiinnostavana avauksena ja ilmoitti arvioivansa THL:n esitystä yhdessä muiden vastuuministeriöiden kanssa.

Samalla STM huomautti tiedotteessaan, että esitys ei sisällä kunnollista arviointia ehdotuksen lainsäädännöllisistä reunaehdoista.

– Kyse on periaatteellisesti laajakantoisesta asiasta, jossa on punnittava yhtäältä myös hoito- ja hoivahenkilön oikeuksia sekä työoikeudellisia kysymyksiä, STM tiedotti.

STM toivoikin, että THL asiantuntijalaitoksena kiinnittäisi huomiota ehdotuksensa toteuttamiskelpoisuuden ja toteuttamisen reunaehtojen arviointiin.

THL:lla asiantuntijalaitoksena on merkittävä rooli luotettavan tiedon ja asiantuntijanäkemysten tuottajana, STM päätti tiedotteensa.

Myös Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super otti kantaa THL:n lausuntoon tiedotteella perjantaina.

– THL:n on esittänyt lausunnossaan, että hoivahenkilöstön rokotussuoja voitaisiin varmentaa väliaikaisesti koronapassin avulla, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kertasi.

Sitten Paavola arvioi, mikä on merkittävä puute Superin näkökulmasta THL:n avauksessa.

– Väliaikaista koronapassia ei voi edellyttää vain yhdeltä sote-sektorin työntekijäryhmältä eli hoitohenkilöstöltä.

– Jos väliaikainen koronapassi otettaisiin käyttöön, tulisi sen koskea koko sote-sektorin henkilöstöä siivoojasta lääkäriin, puheenjohtaja Paavola linjaa.