Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mäntsälässä oli 135 riistaeläinturmaa – kyselyyn vastanneista noin puolet kertoi olleensa kolarissa tai läheltä piti -tilanteessa

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn mukaan joka toinen LähiTapiola Uusimaan alueella asuva on ollut kolarissa tai läheltä piti -tilanteessa peuran, kauriin tai hirven kanssa. Syksyllä hämärä ja liukkaus lisäävät onnettomuuden riskiä.

Suomessa tapahtuu vuosittain noin 14 000 riistaeläinonnettomuutta sekä sen lisäksi noin 4 000 liikennevahinkoa porojen kanssa. Riski siihen, mihin eläimeen törmää, vaihtelee eri puolilla maata. LähiTapiola Uusimaan alueella korostuu peura- ja kauriskolareiden riski.

– Korvaamme asiakkaillemme vuosittain satoja hirvieläinkolareista aiheutuneita vahinkoja. Suuri kolaririski on tyypillisesti siellä, missä on paljon liikennettä ja eläimiä, kertoo toimitusjohtaja Erik Valros LähiTapiola Uusimaasta.

Tilastokeskuksen mukaan alueen kunnissa tapahtui viime vuonna kaikkiaan 1 347 riistaeläinonnettomuutta. Vilkasliikenteiset tieosuudet ovat kaikkein riskialtteimmat. Tuusulassa sattui viime vuonna hirvieläinvahinkoja 90, Keravalla 30 ja Järvenpäässä 13. Eniten LähiTapiola Uusimaan toimialueen kunnista riistaeläinonnettomuuksia tapahtui Kirkkonummella, kaikkiaan 255 vahinkoa ja toiseksi eniten Nurmijärvellä, 247 vahinkoa. Mäntsälässä riistaeläinonnettomuuksia tapahtui viime vuonna 135, Sipoossa 133 ja Pornaisissa 15.

LähiTapiola Uusimaan Arjen katsaus -kyselyyn vastanneista noin 45 prosenttia kertoi olleensa kolarissa tai liikenteen läheltä piti -tilanteessa peuran, kauriin tai hirven kanssa.

Hirvieläinonnettomuuksia tapahtuu tilastojen valossa eniten loka-marraskuussa. Tähän vaikuttaa esimerkiksi se, että syksyllä eläimet aktivoituvat kiimaan ja talvilaitumille siirtymisen takia, mutta samaan aikaan myös metsästäjät ajavat niitä liikkeelle. Syksyllä myös ajokeli heikkenee, ja kolareiden riski kasvaa pimeyden, sateiden ja liukkauden takia.