Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viime talvena 75 vuotta täyttänyt Paavo Inkinen suunnistaa yhä maailmanmestaruuksia – "Suunnistus on ollut puoli elämää, rakas harrastus"

Paavo Inkiselle ovat Karjalan kunnaat tulleet tutuiksi suunnistuskarttojen ansiosta. Mies on juossut monet kisat paitsi Karjalassa, myös maailmalla.

Kirvuun saakka hän ei ole päässyt suunnistamaan, vaikka suku on lähtenyt sieltä evakkomatkalle.

Inkinen ei ole mikään turhanpäiväinen suunnistaja. Viime talvena 75 vuotta täyttäneellä mestarilla on maailmanmestaruuskisoista 15 mitalia, joista tusina hiihtosuunnistuksesta.

Kirkkaimpia mitaleita, kultaa, on kolme. Tänä vuonna hänet on rankattu omassa sarjassaan ykköseksi Suomessa, ensimmäisen kerran. Suomen mestaruusmitaleita on kaappi pullollaan. Näistä kisoista on kertynyt mestaruuksia 25 kertaa, kaikkiaan SM-mitaleita on 78.

Alpo-veli suunnisti ja veti minut mukaan, kun olin 10-vuotias. Hän piirsi suunnistuskarttoja kotitilan Mäki-Mattilan kartoista. Innostus tarttui, kuten se on tarttunut kaikkiin viiteen veljekseen, muistelee elokuun maailmanmestaruuskisoista Unkarin Velencestä kaksi mitalia napannut Inkinen.

Leo Salonen oli hyvin aktiivinen. Hän piti harjoituksia ja niissä oltiin aina mukana. Nuorempana kokeilin kaikkea jalkapallosta yleisurheiluun.

Levyseppänä elämäntyönsä tehnyt Inkinen pelasi pingistä Wärtsilän tehtaiden tauoilla, ja sama jatkui Ingmanilla.

Inkinen tunnustaa, että kilpailuvietti on niin kova, että se saa osallistumaan kaikkiin mahdollisiin suunnistuskisoihin niin hiihtäen kuin juostenkin.

– Itse suunnistuksesta haasteita nostaa joka kerta erilainen kenttä. Rastin löytäminen on joskus helppoa ja joskus se teetättää töitä. Kisan jälkipeliä ei pidä unohtaa. Siinä käydään kisa uudelleen läpi rasti rastilta.

– Harjoituksissa seuraan paljon luontoa, se on hieno osa harrastusta. Katselen eläimiä ja kasveja, puitakin. Maailmalta on löytynyt todella hienoja paikkoja kotimaata unohtamatta. Suunnistaja pääsee paikoille, joihin turistit eivät löydä.

Eikä turismi Inkistä vedäkään.

– Olen nähnyt monta mieleenpainuvaa tapahtumaa: kettu jahtaa kurkea, olen hypännyt metson yli tai saanut potkaisemalla jänispaistin.

– Suunnistus on ollut puoli elämää, rakas harrastus. Se on antanut mahdollisuuden matkustaa ulkomaille aina Amerikkaan myöten. 33 MM-kisat ovat vieneet 17 eri maahan, Venäjältä Portugaliin.

Ennätyksiä Inkinen on rikkonut myös osallistumisessa. Hänellä on 178 starttia FIN5-kilpailuissa aina ensimmäisestä kisasta vuodesta 1984.

– Minulla on nyt iso ongelma, hymähtää Paavo Inkinen.

– Ensi kesänä on samaan aikaan FIN5-kilpailut Lahden tienoolla ja MM-kisat Italiassa. Kummat jätän väliin?

Pihkaniskalla on selkeät tavoitteet: FIN5-startteja on tarkoitus saavuttaa 200 ja arvokisamitaleita puolet siitä.

Starteista puuttuu 22 ja mitaleista seitsemän. Tuskin se ura kuitenkaan siihen loppuu, lähes elämänpituista harrastusta on mahdoton jättää.