Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Veneilybuumi näkyy onnettomuuksissa yllättävän vähän– Kiistanalainen menopeli on kahminut rekisteröinneistä jo neljänneksen

Veneilyn suosio ja uusien vesikulkuneuvojen rekisteröinnit ovat kasvaneet tänäkin vuonna. Onnettomuuksien määrä ei ole kuitenkaan lisääntynyt.

Tiedot käyvät ilmi Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tiedotteesta.

Uusia vesikulkuneuvoja rekisteröitiin vuoden 2021 tammi-elokuussa yhteensä 4 899. Se on yhdeksän prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona. Kasvu on ollut maltillisempaa kuin ensimmäisenä koronavuonna.

– Viime vuonna alkanut venebuumi jatkui myös tänä vuonna, sanoo tiedotteessa päällikkö Henri Wallenius Traficomista.

Suurin osa rekisteröidystä kulkuneuvoista oli moottoriveneitä, mutta vesiskoottereiden suosio lisääntyi edelleen. Niiden osuus oli jo 25 prosenttia. Purjeveneiden ja muiden vesikulkuneuvojen osuus on melko vähäinen.

Ensirekisteröinnit painottuvat rannikkoseudulle ja isojen kaupunkien lähistölle, joissa on suuria vesistöjä ja paljon ihmisiä. Uusia kulkuneuvoja on otettu aiempaa enemmän käyttöön lähes kaikissa maakunnissa.

Eniten rekisteröintejä on tehty elokuun loppuun mennessä Uudellamaalla (29 prosenttia), Varsinais-Suomessa (15 prosenttia) ja Pirkanmaalla (9 prosenttia).

Rekisteröintivelvoite ei koske pienempiä moottoriveneitä eikä soutuveneitä. Tämän vuoksi kaikki mökkiveneet eivät näy tilastoissa.

Vaikka veneitä ja vesiskoottereita on aiempaa enemmän, tämä ei näytä tiedotteen mukaan lisänneen onnettomuuksia. Ennakkotilaston mukaan vesiliikenteessä menehtyi tammi-elokuussa 30 ihmistä.

Vuoden 2020 tammi-elokuussa vesiliikenteessä kuoli 24 ihmistä ja vuosina 2017–2019 keskimäärin 30 ihmistä.

Onnettomuudet sattuvat useimmiten keski-iän ylittäneille ja pääasiassa miehille. Onnettomuudessa on tyyppisesti osallisena moottorivene tai soutuvene.

Merialueilla onnettomuudet ovat selvästi vähentyneet edellisvuodesta, mutta sisävesillä onnettomuudet ovat kasvussa.

– Voisi ajatella, että vesikulkuneuvojen ensirekisteröintien määrän kasvun myötä myös vesillä tapahtuneiden onnettomuuksien määrä lisääntyy. Vesiliikenneonnettomuustilaston mukaan näin ei kuitenkaan näyttäisi olevan, sanoo erityisasiantuntija Mika Idman.

Vene pitää rekisteröidä, jos se on vähintään 5,5 metriä pitkiä tai se on vähintään 15 kilowatin eli noin 20,4 hevosvoiman moottorilla varustettu vesikulkuneuvo.

Traficom kertoo, että vesikulkuneuvojen rekisteritietoja pidetään vesiliikenteen turvallisuuden parantamiseksi ja niiden käyttämisestä aiheutuvien haittojen ehkäisemiseksi.