Kansalaisaloite maanlaajuisen kissakriisin ratkaisemiseksi eteni eduskuntaan – tänään torstaina täysistunnon lähetekeskustelussa selvitetään Suomen kaltoinkohdelluimman lemmikkieläimen tilannetta.
Syksy on eläinsuojelukeskus ja lemmikkihotelli Onnentassun kiireisintä aikaa löytöeläinrintamalla.
– Vieraat kissat ovat saattaneet kulkea koko kesän ihmisten pihapiireissä, mutta usein vasta kylmän tullen niistä huolestutaan ja niitä tuodaan löytöeläintaloihin, Outi Ojala Onnentassu/Eläinten Auttajat -yhdistyksestä kertoo.
Myös kissanpentuja ja tiineenä olevia kissoja päätyy Onnentassuun selvästi enemmän loppukesästä ja syksyisin kuin muina vuodenaikoina.
– Ihmisten suhtautuminen lähiympäristöön ilmaantuvaan vieraaseen kissaan on yleensä ihan toista luokkaa kuin suhtautuminen irrallaan kulkevaan koiraan.
Se näkyy myös Onnentassussa. Samaan aikaan, kun eläinsuojelukeskuksessa saattaa olla kymmenittäin kissoja, koiria on vain joitakin.
– Useimmiten koirat haetaan pois, mutta kissoja ei välttämättä kaipaa kukaan.
Kissa kateissa? Käy Onnentassun sivuilla.
Koska vapaana liikkuvat leikkaamattomat kissat pääsevät lisääntymään hallitsemattomasti, niistä voi kasvaa jopa yli sadan kissan laumoja. Laumat syntyvät sinne, missä hyvässä lykyssä on ruokaa tarjolla: ihmisten läheisyyteen. Siihen se liian usein jää, vastuuta kissoista ei kanna kukaan.
– Näin eläneet kissat ovat yleensä todella arkoja ja huonokuntoisia. Niiden terveyttä ei hoideta eikä niitä leikkauteta.
Karuimmissa tapauksissa Onnentassuunkin on tupsahtanut yhdellä kertaa jopa 20 kissaa samasta osoitteesta. Se sitoo raskaasti sekä henkilöresursseja että rahaa.
– Juuri nyt meillä on lähes 60 kissaa, joista osa populaatiokissoja, osa ns. tavallisia löytökissoja, siis omille teilleen lähteneitä kotikissoja.
Onnentassussa kissoista huolehditaan. Ne saavat ruokaa, ne pääsevät eläinlääkärin hoidettaviksi, sirutettaviksi ja leikkaamattomat leikattaviksi.
Kaikki kissat eivät vietä koko elämäänsä neljän seinän sisällä.
– Jos kissa saa ulkoilla vapaana, omistajan on huolehdittava sen leikkauttamisesta, siruttamisesta ja sirun rekisteröinnistä, Ojala muistuttaa ja lisää, että myös sisäkissa on syytä siruttaa. Kissa voi olla vilauksessa ulkona, jos parvekkeen ovi tai tuuletusikkuna jää auki.
Siruttaminen on varmin tapa saada karkurikissa takaisin. Onnentassuun viime vuonna tuoduista löytökissoista yli 40 prosenttia pystyttiin palauttamaan omistajilleen juuri sirun ansiosta.
– Sirutettujen kissojen määrä on vähitellen kasvanut, mutta siruttamattomia on edelleen liian paljon.
Sirun rekisteröinti on ensiarvoisen tärkeää, oleellista.
– Jos sirua ei ole asianmukaisesti rekisteröity, se on hyödytön. Kissan omistaja löytyy vain rekisterin avulla, Ojala tähdentää. Järvenpäässä eläinlääkäriasema Jär-Vet asentaa sirun veloituksetta muun toimenpiteen yhteydessä. Itse sirun puolestaan tarjoaa ja sen rekisteröinnistä Turvasiruun huolehtii Onnentassun yhteistyökumppani Hausjärven eläinsuojeluyhdistys.
Jos omistaja haluaa omansa takaisin, kissan paluuta ei kannata jäädä odottelemaan viikkokausiksi. Laki velvoittaa eläinsuojelukeskukset huolehtimaan löytöeläimistä 15 vuorokauden ajan. Tälläkin hetkellä Onnentassussa on kissoja – muun muassa kaksi Keravalta löydettyä ja yksi Mäntsälästä tuotu – jotka omistajat ehtisivät hakea vielä pois.
Joskus kissa joudutaan eläinsuojelullisista syistä lopettamaan; esimerkiksi silloin, kun se on niin sairas, ettei sitä pystytä hoitamaan. Muille etsitään uusi koti.
– Kaikille se on löytynyt – joillekin hyvinkin nopeasti, toisille pidemmän ajan kuluttua, Ojala sanoo.
Onnentassu huolehtii Riihimäen, Lopen, Keravan, Järvenpään, Mäntsälän, Pukkilan, Nurmijärven, Tuusulan, Pornaisten, Hausjärven ja Askolan löytökissoista. Hyvinkäältä se ottaa vastaan myös koirat.