Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valvonnan järkyttävä tulos: Yli puolella ravien hevosista suuvaurioita – ”Aiheuttavat epäilemättä kipua”

Hevosten suun terveydentilaa on tarkastettu kahdessa ravi- ja yhdessä kenttäratsastuskilpailussa. Valvonnassa tarkastettiin yhteensä 82 hevosta, joilta yli puolelta löytyi eriasteisia suuvaurioita.

Valvontakäynnit teki Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) yhdessä kunnaneläinlääkärien kanssa tämän vuoden elo-lokakuussa. Käynneillä tarkastettiin satunnaisotannalla kilpailuun osallistuneiden hevosten suun terveydentilaa erityisesti kuolainten vaikutusalueelta kilpailun jälkeen.

Ypäjällä järjestetyn kenttäratsastuskilpailun jälkeen tarkastettiin kaikkiaan 10 hevosta, joista puolella esiintyi suuvaurioita kuolainten vaikutusalueella. Näistä lieviä oli kahdella hevosella ja kohtalaisia kolmella hevosella.

Raveissa valvonta tehtiin Kouvolassa ja Espoossa. Ravien järjestäjille kerrottiin etukäteen samalla viikolla tulossa olevasta valvonnasta.

Raveissa tarkastettiin yhteensä 72 hevosta, joista 27 oli suomenhevosia ja 45 oli lämminverisiä. Kahta hevosta ei saatu tarkastettua. Näistä toisella oli suupielessään ulospäin havaittavaa verenvuotoa.

42 ravihevosella (58 prosentilla) oli suuvaurioita kuolainten vaikutusalueella. Vaurioista kohtalaisia tai vakavia oli 24 (27 prosenttia).

Hevoselle ei saisi aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä treenaamalla tai kilpailemalla suuvaurioista piittaamatta.

Lämminveristen hevosten suuvaurioista 46 prosenttia ja suomenhevosten suuvaurioista 75 prosenttia oli kohtalaisia tai vakavia.

– Kohtalaiset ja vakava-asteiset suuvauriot aiheuttavat epäilemättä kipua hevoselle, sanoo tiedotteessa Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Tanja Häkkinen.

Hän korostaa, että olisi erityisen tärkeää antaa vaurioille riittävästi aikaa parantua ilman kuolainten käyttöä tai ohjaspainetta.

– Hevoselle ei saisi aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä treenaamalla tai kilpailemalla suuvaurioista piittaamatta.

Suuvaurioita havaittiin kaikkien kuolainmallien käytön jälkeen. Tietyt kuolainmallit näyttävät tiedotteen mukaan kuitenkin aiheuttavan herkemmin vakavampia vaurioita.

Vaurioista vakava-asteisiksi tulkittiin seitsemän prosenttia. Näiden hevosten osalta eläinsuojeluviranomainen on antanut hevosten haltijoille eläinsuojelulain mukaisia kieltoja ja määräyksiä tai on harkitsemassa niiden antamista. Näiden hevosten terveydentilaa seurataan myös jatkovalvonnalla.

– Hevosen suun tarkastaminen ei ole vaikeaa. Valvonnassa otantaan osuneiden hevosten havaitut vauriot eivät näkyneet ulospäin eli tarkastamatta suuta, Häkkinen kertoo.

Tämän vuoksi eläinlääkärit rohkaisivat hevosten hoitoon osallistuvia tarkastamaan hevosten suu säännöllisesti.

Suhtautuminen valvontakäynteihin oli avin tiedotteen mukaan pääosin myönteistä.

– Kaikille tarkastuksiin osallistuneille eläinlääkäreille syntyi se käsitys, että hevosten kanssa toimivilla ihmisillä on pääosin hyvä tietämys siitä, että suuvaurioita voi esiintyä. Useimmat haluavat myös välttää vaurioiden syntyä.

Häkkänen toteaa vielä, että valvonnan keinoin on tärkeä puuttua eläinten hyvinvoinnista piittaamattoman vähemmistön toimintaan.

Valvonnassa selvisi, että monen hevosen kanssa oli tehty konkreettisia muutoksia muun muassa varustevalinnoissa ja käsittelyssä. Niillä on pyritty ennaltaehkäisemään aikaisemmin esiintyneiden vaurioiden uusiutumista. Useamman tällaisen otantaan osuneen hevosen suussa ei nyt havaittu vaurioita tai ne olivat lieviä.

Avi on yksi eläinsuojeluviranomaisista, joilla on lakisääteinen oikeus tehdä valvontakäyntejä eläinkilpailuihin, kuten ravi- ja ratsastuskilpailuihin, ilman epäilyä eläinsuojelurikkomuksista.