Seurat tarvitsevat pikaisesti tukea, sillä harrastajien vähentyessä myös talous on tiukilla

Elokuussa Mäntsälässä toimivien liikunta- ja urheiluseurojen kontaktihenkilöille sekä viidelle kansanterveysjärjestölle osoitetulla kyselyllä haluttiin kartoittaa seurojen ja yhdistysten tarpeita koronaviruspandemian jälkeiseen kehitystyöhön.

Lisäksi tarkoituksena oli saada tietoa uudenlaisen yhteistyön toteuttamiseen sekä kerätä seurojen mielipiteitä ja ehdotuksia liikkumisen edistämiseksi Mäntsälässä.

Kyselyn laati kunnan toiveesta liikuntatieteiden maisteri ja hyvinvointi- ja terveysryhmän jäsen Eerika Laalo-Häikiö, ja kysymykset lähetettiin eri seurojen toimihenkilöille elokuun alussa.

– Hyvinvointikertomuksen yhteydessä oli tullut esiin, että kunnan yhtenä tavoitteena on ollut liikunnan lisääminen kaikissa ikäryhmissä ja nyt koronan jälkeen seurojen tilanne oli hyvin haastava jo ihan käytännön tasolla, joten kunta halusi tietää seurojen näkökulman siihen, että missä mennään, Laalo-Häikiö selventää.

Kyselyssä seurojen toimihenkilöt pääsivät myös tuomaan näkemyksiään esille sen suhteen, että miten kunta voisi jatkossa auttaa seuroja ja miten seurat voisivat olla laajemmin mukana liikkumisen lisäämisessä.

Tilanne on akuutti, sillä vastanneista suurin osa ilmoitti, että harrastajamäärä tai jäsenten määrä on laskenut selvästi, ja vain neljällä vastaajalla ei ollut tapahtunut vähenemistä. Lisäksi vastanneet ilmoittivat, että seuran taloustilanne on haastava koronan takia. Vain kaksi vastaajaa ei kokenut taloustilannetta haastavana.

Poikkeuksiakin on, kuten Mäntsälän Uutisten omaan kyselyyn vastannut Mäntsälän Tennisseura, jonka jäsenmäärä on kasvanut viime talvesta lähtien, sillä seura pystyi toteuttamaan toimintaansa turvallisesti rajoitusten puitteissa.

– Syynä voinee pitää sitä, että tennis on laajasti pidetty korona turvallisena lajina.

– Isohkolla kentällä rajallinen määrä ihmisiä kentällä ja kesän ilmat vaikuttivat varmasti myös asiaan, sillä ulkokentät olivat lähes aina täynnä, Mäntsälän Tennisseuran sihteeri Jukka Lehmusvuori punnitsi asiaa.

Kokonaiskuva on silti se, että seurojen tilanne on kahden vuoden sulkujen ja harrastajamäärien vähenemisen vuoksi ahtaalla. Se näkyi myös kyselyn avoimissa vastauksissa, joissa oltiin erityisen pettyneitä esimerkiksi siihen, että harrastajat eivät uskalla ilmoittautua tai tulla toimintaan siinä pelossa, että siirrytään etävalmennukseen, ulkotreeneihin tai ryhmät perutaan.

Kyselyn laatinut Laalo-Häikiö näkeekin nyt, että Mäntsälään on luotava uudenlainen vuorovaikuttamisen tapa:

–n yritetty saada vuosien saatossa järjestettyä erilaisia seurojen kuulemistilaisuuksia, mutta se ei ole löytänyt vielä oikein muotoaan, että millä saataisiin aitoa vuorovaikutustyötä ja toisekseen koronaepidemian aikana, kun puhuttiin, että pääseekö harrastamaan liikuntasaleihin, niin seurat tekivät eri kunnissa yhteisiä kannanottoja, mutta Mäntsälässä ei tapahtunut yhtään sen tapaista.

Laalo-Häikiön mielestä Mäntsälässä pitäisi järjestää kerran tai kaksi vuodessa tilaisuuksia, jossa kunnanvaltuutetut, virkamiehet, seurat, vapaaehtoiset ja muut voisivat vaihtaa ideoita ja tietoa, että mitä voitaisiin kehittää yhdessä.

– Sellainen innostava toimintamalli, missä kaikki saa ja kaikki antavat jotain.

Laalo-Häikiön mielestä yhtenä Mäntsälän ongelmista on myös se, että seurat toimivat yksittäin, eikä heillä ole yhteistä ääntä.

– Kaikki ei edes tiedä, että mitä kaikkea Mäntsälässä voi harrastaa, vaikka täällä on hirveän rikas urheilu- ja liikuntakulttuuri.

Raportin lopuksi ehdotetaan joitain toimenpiteitä vietäväksi välittömästi eteenpäin. Seurojen taloudellisen tilanteen helpottamiseksi esitetään, että salivuoromaksuja helpotetaan syksyksi 2021 ja kevääksi 2022, jonka jälkeen tilanne kartoitetaan uudelleen seuroilta.

Raportissa myös tuodaan esille se mitä Laalo-Häikiö jo aiemmin hahmotteli, eli vuoropuhelun ja yhteistyön aloittaminen seurojen kanssa.

Tähtäimessä ei ole kuitenkaan vain nuorten liikunta ja harrastaminen, sillä raportti on osa ”Mäntsälä liikkuu 2026” -hanketta, joka tähtää liikunnan lisäämiseen jokaisessa ikäryhmässä.

– Kaikista merkityksellisin on se, että kuinka kaikista vähiten liikkuvilla saataisiin esimerkiksi istumista vähennettyä, tai omatoimista ulkoilua lisättyä, Laalo-Häikiö valaisee.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut