Mäntsälän, Orimattilan, Askolan, Pukkilan ja Kärkölän osuuspankit suunnittelevat yhdistymistä

Kolme uusmaalaista ja kaksi päijäthämäläistä osuuspankkia selvittävät uuden osuuspankin perustamista. Mäntsälän ja Orimattilan Osuuspankkien hallitusten käynnistämään selvitykseen pankkien yhdistymiseksi liittyvät myös Askolan, Kärkölän ja Pukkilan Osuuspankkien hallitukset.

Kesän ja alkusyksyn aikana käydyissä keskusteluissa osapuolet ovat todenneet lähtökohtiensa ja tavoitteidensa uuden pankin rakentamiselle olevan niin yhteneväisiä, että edellytykset yhteisen osuuspankin suunnittelulle ovat hyvät.

Lähtökohtana tarkemmalle suunnittelulle on nykyisen palveluverkoston säilyttäminen sekä resurssien vahvistaminen ja palveluvalikoiman laajentaminen, pankit kertovat tiedotteessaan.

Uuden pankin suunnitteluun mukaan lähtevien OP Askolan, OP Kärkölän ja OP Pukkilan hallitukset ovat keskustelleet asiasta myös hallintoneuvostojensa kanssa, ja saaneet myös niiltä selkeän tuen selvitykseen osallistumiselle.

Uuden pankin tase olisi noin miljardi euroa, omat varat noin 144 miljoonaa euroa ja asiakkaita noin 40 000.

Asiakaskäyttäytymisen ja -tarpeiden muutos, pankkeihin kohdistuvan sääntelyn kiristyminen sekä finanssialan uudenlainen kilpailu vaativat pankkien palvelukyvyltä ja tehokkuudelta jatkuvasti enemmän.

–  Keskeisenä tavoitteenamme on, että pystymme antamaan enemmän aikaa asiakkaalle, kun hallinnolliset tehtävää voitaisiin tehdä keskitetysti yhteen kertaan, sen sijaan että ne tällä hetkellä vievät suuren osan jokaisen viiden pankin ajasta. Tämä olisi ennen kaikkea asiakkaiden etu, OP Orimattilan hallituksen puheenjohtaja Katja Kuosa-Kaartti sanoo.

Hänen mukaansa jokaisen suunnitteluun osallistuvan viiden pankin vakavaraisuus on erittäin vahva, ja yhdessä ne olisivat huomattavasti nykyistä vahvempi rahoittaja ja toimija alueella.

– Suunnittelun lähtökohtana on, että nykyiset konttorit jatkaisivat toimintaansa ja uusi pankki voisi tarjota myös syvempää asiantuntemusta vaativia palveluita, OP Mäntsälän hallituksen puheenjohtaja Tarmo Kämppi kertoo.

Yhdistyminen ei vaikuttaisi pankkien asiakassuhteisiin, vaan ne jatkuisivat nykyisellään. Esimerkiksi tilinumerot, verkkopalvelutunnukset ja maksukortit säilyisivät samoina. Lähtökohtana on myös, että yhdistyminen ei aiheuttaisi henkilöstövähennyksiä.

– Olemme jo aiemmin suunnitelleet pienen pankkimme yhdistämistä vahvemmaksi pankiksi. Pienenä pankkina emme pysty rahoittamaan kaikkia hyviäkään paikallisia hankkeita. Vahvemmat resurssit vähentäisivät pienen pankin haavoittuvuutta, eikä esimerkiksi muutaman työntekijän samanaikainen loma tai sairastuminen vaikeuttasi asiakaspalvelua, OP Pukkilan hallituksen puheenjohtaja Mika Mäenrinta kertoo.

– Myös OP Askolan hallitus on pohtinut pankin tulevaisuutta jo useita kertoja. Pienen pankin on varsin haasteellista selviytyä yksin jatkuvasti lisääntyvästä sääntelyn aiheuttamasta byrokratiasta. Haluaisimme keskittyä palvelemaan asiakkaita ja käyttää vähemmän aikaa byrokratian pyörittämiseen, OP Askolan hallituksen puheenjohtaja Jukka Tuiskula sanoo.

Alustavan aikataulun mukaan selvitystä tehdään tämän syksyn ja ensi talven kuluessa. Sen jälkeen kunkin pankin hallitus päättää erikseen yhdistymisesityksestä ja lopullisen päätöksen tekevät pankkien omistajia edustavat hallintoelimet aikaisintaan ensi keväänä.

Uudellamaalla on suunnitteilla myös Uudenmaan, Itä-Uudenmaan ja Helsingin Osuuspankkien fuusio uudeksi Uudenmaan Osuuspankiksi.

Orimattilan, Pukkilan ja Koitti-Pertunmaan Osuuspankkien fuusio Päijät-Hämeen Osuuspankin kanssa raukesi keväällä.

Edit 12.10 klo 18: korjattu pankkien kotimaakunnat.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut