Tarkista tämä asetus autostasi, saatat autoilla takavalot pimeinä

Aamun ja illan hämärässä liikenteessä on autoja, joissa ovat päällä vain etuvalot tai valot eivät pala ollenkaan. Autoilijan vastuulla on, että muut näkevät hänet.

Syksyn edetessä lisääntyvä pimeys vaatii kunnolliset ajovalot. Jos näkyvyys on huonontunut esimerkiksi sumun, lumi- tai vesisateen takia, on ajo- ja takavaloja käytettävä myös päivällä. Pelkät huomio- eli päiväajovalot eivät silloin riitä.

Takavalojen palamattomuuteen voi olla yhtenä syynä autojen päiväajovalotoiminto. Joissakin automalleissa takavalot eivät pala automaattisesti, jos päiväajovalotoiminto on käytössä.

Autoiletko tietämättäsi takavalot pimeinä? Syy löytyy yllättävästä paikasta

– Autoilijan on tunnettava oman kulkupelinsä toiminta. Ohjekirjan lukemisen lisäksi kannattaa kokeilla ja katsoa ennen kuin lähtee liikkeelle, miten valokatkaisijan eri valinnat vaikuttavat valojen toimintaan, kehottaa tiedotteessa Liikenneturvan Marko Nieminen.

Hämärässä havaintojen tekeminen on hankalampaa kuin valoisalla. Liikenneturva neuvoo, että kaukovaloja on hyvä käyttää aina, kun se muita häikäisemättä on mahdollista ja tieosuus ei ole valaistu.

Pimeys on syytä huomioida myös ajonopeudessa. Nopeutta tulee alentaa, jotta kuljettajalle jää aikaa havainnoida ja toimia tilanteen vaatimusten mukaan.

Liikenneturva

Vinkit auton valojen käyttöön

Lue ohjekirjasta, kokeile ja katso, miten autosi valot toimivat.

Varmista, onko autossasi päiväajovalot. Muista kytkeä ajovalot päälle myös valoisaan aikaan erityisesti sumussa, lumi- ja vesisateessa.

Tarkista ajovalojen kunto ja toiminta aika ajoin. Vaihda tai vaihdata palaneet polttimot.

Puhdista auton ajovalot edestä ja takaa päivittäin ennen ajoon lähtöä, etenkin pakkasaamuina. Nykyvalot eivät sula itsekseen auki matalan toimintalämpötilansa vuoksi.

Muista, että näkyvyys toimii molempiin suuntiin: ei riitä, että sinä näet, vaan sinun täytyy myös tehdä itsesi nähdyksi.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut