Joku aika sitten mäntsäläläinen huomasi, että hänen omistamalleen maalle ja osin tielle osoitteeseen Maijalantie 200 oli ilmestynyt risuja ja ikään kuin peräkärrystä lakaistua puujätettä.
Hän kertoi ihmetelleensä tapahtumaa ja oli miettinyt, miksi joku viitsii tuoda risunsa toisen maalle ja vielä siten, että yksi kuusen taimi oli vääntynyt risujen alla. Hän toivoo, että risujen omistaja kävisi hakemassa omaisuutensa pois.
Mäntsälän Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Martti Nykänen kertoo, että yhdistys on tehnyt paljon helpottaakseen oksien ja risujen hävittämistä tai uudelleenkäyttöä:
– Kun on ensin liittynyt Omakotiliiton jäseneksi 25 euron vuosikorvauksella, voi sen jälkeen vuokrata oksasilppurin. Jos hävitettäviä oksia on enemmän, niin heiltä saa vuokrata peräkärryn, jolla risut voi viedä ilmaiseksi kunnan hallitsemalle risujen kaatopaikalle. Silppurin vuorokausivuokra on 15 euroa ja peräkärryn vuorokausivuokra on 18 euroa. Siis varsin edullista.
Varsinkin aiemmin tonteilla savusivat nuotiot, kun oksia ja haravointijätteitä hävitettiin:
– Virallisia lausuntoja emme anna, mutta voin antaa valistuneen vastauksen. Yleisesti ottaen pelastustoimi ei ota kantaa, polttaako joku roskiaan, mutta tietenkin vain omalla tontilla voi polttaa. Taajama-alueella polttaminen on kokonaan kielletty ja muuallakin vain siten, että ei aiheuteta naapureille haittaa. Tietenkään metsäpalovaroituksen aikana avotulta ei saa tehdä, kertoo Mäntsälän VPK:n palokunnan päällikkö Timo Leino.
Risuja ja oksia syntyy, kun puutarhoissa leikataan puita ja pensaita tai poistetaan pihoilta vahoja ja ehkä vaarallisiakin puita.
Kaato Saalamon Marko ja Mika Saalamo ovat muutaman ison pihapuun kaatotyössä. Tällä tontilla puut saa kaadettua, joten puita ei tarvitse pilkkoa kiipeämällä. Sekin kuulemma veljeksille käy, kuten mikä muu metsurinhomma tahansa.
Isoista puista syntyy melkoiset kasat oksia, jotka isäntä aikoo hyödyntää. Omakotitontilla tarvitsee aina puusilppua tai -haketta ja paksuimmista oksista syntyy leivinuunissa poltettavia pilkkeitä.
Toki jatkokäsittely vaatii melko paljon työtä, mutta on varmaankin loppupeleissä ihan järkevää.
Kunnan sivuilla löytyy lisätietoa, miten risujen kaatopaikka toimii. Kaatopaikka on osoitteessa Suoniityntie 151.
Paikalta löytyy oma loosi risuille ja haravointijätteille. Portin vieressä on aukko, josta mahtuu henkilöautolla peräkärryineen.
Kesäaikana 16.5.–30.9. risuja pääsee viemään mihin vuorokauden aikaan tahansa, mutta tiistaina, keskiviikkona ja torstaina kello 16.30–19.30 paikalle ei pääse.
Moottorikerholla on silloin harjoitusvuoro tiellä. Myös lauantaisin kello 9–17 moottorikerholla on tienkäyttöoikeus.
Risujen vieminen on siis maksutonta.