Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mäntsälä-Seuran Perinneteko-palkinto jaettiin ensimmäisen kerran kahdelle ehdokkaalle – "ei vähennä kummankaan mittavan työn arvoa"

Mäntsälä-Seura on palkinnut vuodesta 2010 lähtien henkilön, yhteisön tai yrityksen, joka on tehnyt arvokasta työtä vaaliakseen Mäntsälän arvokasta historiaa ja perinteitä.

Tänä vuonna palkinto jouduttiin jakamaan kahden tasaväkisen ehdokkaan kesken, mutta päätös oli ehdottomasti oikea.

Vuoden 2020 perinneteko palkinto jaettiin ”Levantoo, kylä joka nousi tuhkasta” ja ”Sääksjärvi elää 2020” -kirjojen työryhmille.

Molemmat kirjat avaavat laajasti ja taidokkaasti Mäntsälän kylien paikallishistoriaa ja on suorastaan onni, että molemmat kirjat on tehty, vaikka se mutkistikin palkintoraadin päätöstä:

– Emme osanneet kerta kaikkiaan tehdä näiden kahden välillä eroa, sillä jos me olisimme käännytty vain toiseen puoleen, niin toinen olisi jäänyt varjoon ja näin päädyimme vuoden 2020 osalta siihen, että ensimmäisen kerran perinneteko jaetaan kahdelle hankkeelle yhtä aikaa, ja niin, että palkinto ei vähennä kummankaan mittavan työn arvoa, kertoi Mäntsälä-Seuran puheenjohtaja Päivi Aitkoski-Catani palkitsemispuheessaan.

Palkintoraati kiitti molempia kirjoja vielä erikseen siitä, että kirjoissa ei pelkästään perattu menneitä aikoja, vaan katsottiin myös jo kohti tulevaa.

Palkintopuheessaan Eero Vikström paljasti, että kyläkirjaa Levannosta on suunniteltu jo 1950-luvulta lähtien, jolloin Knuutsilan opettajapariskunta muutti kylälle.

Silloin nauhoitettiin jo ensimmäiset tarinat talteen.

Meni kuitenkin yli 50 vuotta ennen kuin kirjahanke otettiin taas puheeksi:

– 2010-luvun alussa asia nousi taas esille erään kyläläisen muistotilaisuudessa, kun tarinoita alettiin taas jakaa. Pian sen jälkeen aloimme Olli-Pekka Eskelisen kanssa tekemään haastatteluja, ja niitä tuli sitten lopulta parikymmentä pätkää talteen.

Avukseen mittavaan urakkaan Vikström sai vahvasti Mäntsälä-Seuran työssä ja perinteiden vaalimisessa mukana toimineen Auli Pitkäsen, joka alkoi koota materiaalia kirjaksi.

– Kirja on mennyt hyvin kaupaksi, ja kun ajatellaan, että Levantokin on niin pieni kylä, niin kiinnostusta kirjaa kohtaan oli länsirannikolta aina Savoon ja Kymenlaaksoon, ja onpa mennyt Kanadaakin saakka kirja, Vikström kertoi kiitospuheessaan.

”Sääksjärvi Elää 2020” -kirjan toimittanut Lasse Herrala toi omassa kiitospuheessaan esille sen, kuinka kirjan tekeminen olisi ollut mahdotonta ilman kahden ”tiedonsäilyttäjän ja -pankin” apua, eli ilman Antti Haarmaa ja Esko Uusi-Simolaa, joiden panos tarinoiden ja historian kerronnassa on ollut mittaamattoman arvokasta.

Herrala ja kirjan työryhmä vinkkasi vielä puheen lopuksi, että toimintaryhmän työ ei ole loppunut tähän:

– Loppuun voin sanoa, että perästä kuuluu, Lasse Herrala tokaisi hymy kasvoillaan.

Edit 6.10.2021 klo 10.40: Korjattu Antti Haarman nimi oikeaksi.