Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laurila usuttaa aktiivisuuteen tammikuun vaaleissa

Kysy kunnanjohtajalta: Esillä melu, terveyspalvelut ja kunnan tiedotus.

Mäntsälän Uutiset välitti elokuun alussa kuntalaisten kysymyksiä uudelle kunnanjohtajalle Hannu Laurilalle.

Edellinen osa julkaistiin elokuussa ja silloin esillä oli ehdotus asuntomessujen hakemisesta.

Tällä kertaa teemoina ovat kirkonkylän melu, terveyspalvelut Mäntsälässä sekä tiedonsaanti kunnan asioista.

Vastauksissa kunnanjohtaja Laurila muun muassa patistaa kuntalaisia äänestämään ensi tammikuun aluevaaleissa, joissa valitaan Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuusto.

Ensimmäinen kysyjä on Pauli Vesalainen, muut esiintyvät nimettöminä.

”Tienvarsimainokset toivottavat tervetuloa asumaan Mäntsälään. Ostin täältä omakotitalon. Harmittaa vaan jatkuva melu yötä päivää.

Melu on ongelma etenkin vanhemmilla asuinalueilla.

Hannu Laurila

Olen soittanut kuntaan asiasta. Sieltä on vastattu jollei miellytä eihän täällä ole pakko asua. Muutin tänne Helsingistä koska siellä asunnot ovat huomattavasti kalliimpia, melua ei siellä ollut.”

Vastaus:

Itsekin Mäntsälässä asuvana tiedostan, että melu on ongelma etenkin vanhemmilla asuinalueilla.

Moottoritietä rakennettaessa ei valitettavasti tehty meluesteitä ja niiden rakentamien jälkikäteen on suhteellisen kallista.

Yleiskaavatyön yhteydessä kunta on tilannut melu- ja tärinäselvityksen. Selvitys ei ole vielä valmistunut.

Selvitysten kautta voidaan käynnistää keskustelut ELY:n kanssa meluntorjuntatarpeista, mutta käytännössä valtiolta ei juuri näihin ole tullut rahoitusta, ainakaan tänne kehyskuntiin.

Kunta voi rakentaa myös niin sanotusti omalla rahalla, mutta kunnan tässä taloustilanteessa ei Mäntsälä2026 -ohjelmassa ole tähän osoitettu määrärahaa.

”Onko mielestäsi Mäntsälän terveyden ja sairaanhoidon suuntaus oikea, että kaikki terveyspalvelut lopetetaan tai viedään muualle?

Miten olet ajatellut vaikuttaa Mäntsälän terveyden/sairaanhoidon toimintaan?”

Vastaus:

No ei ole oikein.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut siirtyvät hyvinvointialueiden järjestämisvastuulle vuoden 2023 alussa.

Sote-uudistuksen tavoitteena on parantaa ihmisten peruspalveluja.

Samassa yhteydessä opiskeluhuollon palvelut, koulu- ja opiskeluterveydenhuolto sekä kuraattori- ja psykologipalvelut kootaan yhden järjestäjän vastuulle hyvinvointialueelle.

Mäntsälä tulee kuulumaan Keski-Uudenmaan hyvinvointialueeseen (= nykyisen Keusoten + Etevan palvelut). Ensiarvoisen tärkeää on, että Mäntsälässä voi jatkossakin saada vähintään nykytasoiset sote-palvelut.

Tähän pitää mäntsäläläisen pyrkiä vaikuttamaan muun muassa tulevien aluevaalien kautta äänestämällä aktiivisesti.

”Haluisin kysyä kunnanjohtajalta voisiko hän vaikuttaa tai aloittaa toimintamallin, missä kunnalta jotain asiaa kysyttäessä saisi siihen vastauksen? Itselleni ei riitä vastaukseksi että katsotaan.

Vastaus:

Olen samaa mieltä, että asialliseen kysymykseen tulee saada vastaus. Asiat ja kysymykset voivat toki olla niin moniulotteisia ja -tahoisia, että vastauksen antamiseen menee aikaa tai kysymykseen ei löydy yhtä yksiselitteistä vastausta.

Näkemykseni on, että me täällä kunnan palveluksessa olemme kuntalaisia varten ja teemme yhdessä työtä tulevaisuuden Mäntsälän ja sen asukkaiden eteen.